Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops What do the Science Shops do? Focusgebieden

Healthy Ageing

Dat we met zijn allen steeds ouder worden is leuk, maar we willen ook graag in goede gezondheid oud worden. Welke factoren spelen een rol bij het gezond ouder worden? Hoe gaat veroudering eigenlijk in zijn werk? Een onderwerp waar vooral medici en biologen zich over buigen. Maar gezondheid gaat verder dan alleen fysiek, en ook in de behandeling van oudere patiënten zijn veel psychische, sociale en culturele aspecten van belang. Er wordt verwacht dat in 2025 de helft van de Nederlandse bevolking bestaat uit 65+’ers. Wat voor effecten zal dat hebben op de kosten van de gezondheidszorg en de manier waarop de Nederlandse samenleving die kosten moet opvangen? Voer voor economen.

Economie en Bedrijfskunde

De faculteit Economie en Bedrijfskunde wil zich meer profileren op het gebied van health en meer vertellen over het health-gerelateerde onderzoek dat er kan worden uitgevoerd. Binnen de wetenschapswinkel zien we ook effect met onder andere een onderzoek bij de Doktersdienst Groningen. Daarbij werd gekeken wat voor invloed nieuwe markten en nieuwe regelgeving voor huisartsen heeft op de dienstverlening van de doktersdienst.

Geneeskunde en Volksgezondheid

Ook bij de wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid is er al jaren aandacht voor aspecten van gezond ouder worden, bijvoorbeeld bij de projecten over chronische aandoeningen. Chronische aandoeningen waarvoor geen behandeling mogelijk is, zijn vaak niet zo interessant voor artsen. Dat is niet zo vreemd, want het is ook heel frustrerend voor een arts om een patiënt niet te kunnen genezen. Maar deze patiënten blijven wel zitten met hun chronische vermoeidheid, oorsuizen, hoofdpijn of darmklachten.In verschillende projecten onderzocht de wetenschapswinkel hoe het dagelijks leven van deze patiënten beïnvloed wordt door hun aandoening. Wat heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven? De resultaten helpen patiëntenorganisaties bij het vragen van begrip en het ondersteunen van patiënten en hun omgeving. Op deze poster staat hiervan een mooi voorbeeld beschreven over de ziekte van Ménière. Een ziekte die vooral ouderen treft overigens.

Bèta Wetenschapswinkel

Healthy ageing betekent ouderen helpen om zo lang mogelijk vitaal en zelfstandig te blijven, ook met ogenschijnlijk kleine dingen. Veel ouderen die steunkousen dragen, hebben de hulp van thuiszorg nodig om ze aan en uit te trekken. Vervelend: je moet thuis zijn en wachten tot de hulp tijd heeft, terwijl je misschien nog best ondernemend bent. Een groep bachelor studenten Biomedische Technologie ging voor de Bèta wetenschapswinkel op zoek naar mogelijke verbeteringen, zoals nieuwe materialen, constructies en hulpmiddelen, in overleg met gebruikers en medisch specialisten. Een eerste stap op weg naar innovatie!


Vragen? Neem contact op met de Wetenschapswinkels.

Laatst gewijzigd:16 november 2022 12:10