Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Language, Culture and Communication

5 vragen aan de studenten

Hilda Heyde, Annemarie Prins (beiden Ba Europese Talen en Culturen) en Lotte Wijbrands (Ba Nederlands)
Hilda bij de poster over het project
Hilda bij de poster over het project

De taalportretten zijn als opdracht ingebracht in het minor college Veel- en meertaligheid. Daaruit selecteerde de wetenschapswinkel de beste portretten voor “Taal van de maand”. Daarna gingen drie enthousiaste studenten verder, Lotte, Annemarie en Hilda. Ze werkten samen aan 14 nieuwe taalportretten. Als vrijwilligers reisden ze af naar het Drongo-festival , een festival voor meertaligheid in de Openbare Bibliotheek Amsterdam om meertaligen te interviewen en fotograferen. Daarna volgde de uitwerking van de tekst en feedback op elkaars teksten. Hilda presenteerde een poster over het project op de Interlandse wetenschapswinkeldagen van 7 november.

Waarom besloot je mee te doen aan dit project?

Hilda: De uitdaging om meer te doen met de kennis die we hebben opgedaan in college. Het college dat we volgden ging over veel- en meertaligheid. Om die fenomenen in Nederland verder te onderzoeken leek me erg interessant.
Lotte: Ik schrijf veel en graag. Het leek me een leuke manier om wat interviewervaring op te doen en ondertussen ook nog wat te weten te komen over verschillende talen.

Wat was er lastig en wat heb je geleerd?

Annemarie: Bij sommige gesprekken was het gelijk duidelijk dat er een bijzonder verhaal werd verteld. Taal is echt een rijkdom, en meertaligheid is iets dat ervoor zorgt dat een levensverhaal je bijblijft. Verhalen over wat mensen hebben meegemaakt en waar ze gewoond hebben bijvoorbeeld. In sommige gesprekken merkte ik gelijk dat ik met een rijk verhaal te maken had. Andere gesprekken verliepen stroever. Dan was het een kwestie om meer door te vragen zodat er toch een goed verhaal over iemand geschreven kon worden. Dat is eigenlijk wat ik wilde, een eerbetoon aan iemand schrijven. Ik sprak bijvoorbeeld met een mevrouw uit Frankrijk bij wie alles als poëzie was. Dat schreef zich eigenlijk zelf.

Wat vond je het leukst?

Lotte: Sommige mensen waren enorm enthousiast over hun moedertaal. Stralend vertelden ze wat er allemaal zo mooi en bijzonder aan is. Daar kunnen Nederlanders nog wat van leren!

Hilda: Ik vond het heel erg leuk om bezig te zijn met mijn studie op een hele andere manier. Ook de presentatie van de resultaten via de poster was erg leuk. Die kritische blik van anderen om nog weer verder er over na te kunnen denken was erg mooi. Ik hoop ook dat ik in mijn feedback naar de anderen toe een kritische en opbouwende blik heb gegeven.

Zou je nog eens aan een wetenschapswinkelproject mee willen doen? Waar denk je dan aan?

Hilda: Ja, het is me erg goed bevallen! Ik vond het heel interessant en leuk om te doen. Ik heb nog geen idee over wat me leuk lijkt om te doen, maar ik sta zeker open voor een ander project!

Laatst gewijzigd:12 december 2016 10:32