Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Language, Culture and Communication

Superleuke of keisaaie boeken

Onderzoek naar oordelen in Vlaamse Kinder- en Jeugdjury’s

Jeugdliteratuur wordt vaak beoordeeld door volwassenen. In kranten verschijnen recensies over jeugdboeken geschreven door volwassenen, volwassenen bepalen wie de Gouden Griffel wint. Bij de Nederlandse Kinderjury en de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, is het anders. Daar beslissen kinderen welk boek het beste is. Maar hoe gaat dat precies?

6000 kinderen bespreken boeken

Masterstudent Neerlandistiek Madelon Kroes doet voor haar scriptie onderzoek in opdracht van de Stichting Lezen Vlaanderen, die o.a. de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury (KJV) organiseert. De bijna 6000 kinderen die meedoen, lezen en bespreken onder begeleiding in een jaar tien geselecteerde boeken. Aan het einde van het leesjaar kiezen de juryleden de winnende boeken. Ook is het voor de KJV-juryleden mogelijk om via internet reacties achter te laten en te stemmen.

Oordelen en argumenten in de praktijk

Hoe verlopen die KJV-leesbijeenkomsten? Hoe komen kinderen tot hun oordelen? Wat kan de Stichting Lezen Vlaanderen doen om de begeleiders te ondersteunen? Dit zijn vragen waar de opdrachtgever nieuwsgierig naar is. Madelon probeert daarom met haar onderzoek inzicht te bieden in de manier waarop de kinder- en jeugdjuryleden tijdens de bijeenkomsten over boeken oordelen en hoe ze deze oordelen onderbouwen met argumenten. Daarnaast bekijkt ze ook hoe kinderen oordelen en argumenteren op de online fora.

Intussen in Sint Niklaas…

Inmiddels heeft Madelon elf KJV-bijeenkomsten in Vlaanderen bezocht en daarvan opnamen gemaakt die ze gedetailleerd kan analyseren. Daarnaast heeft ze 11 vergelijkbare internetfora geselecteerd. Staan de oordelen over boeken wel zo centraal in de KJV-bijeenkomsten als we verwachten? Zijn er verschillen tussen leeftijdsgroepen en tussen internetfora en bijeenkomsten? De resultaten van het onderzoek verwachten we in de zomer van 2015. Madelon presenteerde haar tussentijdse resultaten met een poster op de Interlandse Wetenschapswinkeldagen op 7 november 2014.

Laatst gewijzigd:18 augustus 2020 10:27