Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Language, Culture and Communication Stages & Afstudeerprojecten

Eerste hulp bij statistiek: methodologiewinkel 40 jaar

Masterstage Geschiedenis
Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie zoekt in opdracht van de RUG Methodologiewinkel een student geschiedenis voor een onderzoek naar 40 jaar dienstverlening aan studenten en staf op het gebied van methodologie en statistiek.

Methodologiewinkel

Hoe zet je een onderzoek op? Moet de steekproef echt zo groot zijn voor betrouwbare resultaten? Welke statistische toets moet ik in dit geval gebruiken? Zo’n 1600 studenten van verschillende faculteiten kloppen per jaar aan bij de Methodologiewinkel met vragen over hun onderzoek. Student-assistenten van de methodologiewinkel beantwoorden al dit soort vragen geduldig en zonder kosten.

In historisch perspectief

Na initiatief van een groepje betrokken studenten, opende de Methodologiewinkel in het voorjaar van 1975 voor het eerst zijn deuren. Inmiddels zijn we bijna 40 jaar verder en hebben tienduizenden studenten de Methodologiewinkel bezocht. Wat is er veranderd in die 40 jaar? Wie waren de bezoekende studenten toen en nu en waarom hadden ze hulp nodig buiten hun reguliere colleges? De methodologiewinkel heeft een klein archief met jaarverslagen en andere papieren die teruggaan tot de oprichting van de Methodologiewinkel. Maar je kunt ook met (oud-) medewerkers en klanten praten om meer informatie te achterhalen. Uiteraard streef je ernaar om de informatie zo goed mogelijk in historisch perspectief te plaatsen.

De precieze invulling van de hoofdvraag, de manier van onderzoek en het eindresultaat is flexibel. Je kunt je bijvoorbeeld concentreren op het belang of de rol van de Methodologiewinkel voor de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen en/of de gehele universiteit. Maar je kunt je ook meer richten op persoonlijke verhalen en zo een stukje toevoegen aan de Groningse studentengeschiedenis. Of als je geïnteresseerd bent in geschiedenis van de wetenschap is dit natuurlijk een prachtige kans om te onderzoeken hoe de methodologie zich heeft ontwikkeld over de laatste 50 jaar. De medewerkers van de Methodologiewinkel gaan graag met je in gesprek hierover en kunnen je tijdens je stage ondersteunen op verschillende aspecten . Tot slot krijg je de gelegenheid om de resultaten te presenteren op een lustrumactiviteit.

  • Stagevergoeding: kleine onkostenvergoeding (max. €200 per maand voor 3 maanden)
  • Periode: 2e semester 2014-2015 (maar eerder starten kan ook)
  • Locatie: Groningen
  • Geïnteresseerd? Neem contact op met Saskia Visser, s.j.visser rug.nl, 050-3635271
Laatst gewijzigd:05 april 2019 12:10