Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Language, Culture and Communication Stages & Afstudeerprojecten

Kunstgeschiedenis in gesprekken

De wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie zoekt twee studenten kunstgeschiedenis voor een interessante opdracht van de Stichting Senia om leeswijzers te schrijven voor discussiegroepen kunstgeschiedenis.

Stichting Senia

De Stichting Senia organiseert groepen in heel Nederland voor met name ouderen rond boeken. Populair zijn al jaren de literaire leesgroepen (ook in andere talen), maar Senia zet ook groepen op rond non-fictie op het gebied van geschiedenis en filosofie. In voorbereiding zijn momenteel ook kunstgeschiedenisgroepen. Het idee is dat de groepen zullen starten met het lezen van een toegankelijk geschreven boek, daarover in discussie zullen gaan en dit eventueel kunnen verbinden aan een gezamenlijke activiteit, zoals een museumbezoek, het bekijken van een documentaire, etc. De groepen worden ondersteunt door Senia door middel van een boekenlijst waaruit gekozen kan worden en per gekozen boek een leeswijzer met discussievragen en ideeën voor vervolgactiviteiten.

Help jij groepen op weg met dit boek?
Help jij groepen op weg met dit boek?

De opdracht

Senia biedt studenten de mogelijkheid om hun theoretische kennis praktisch toepasbaar te maken door het maken van een leeswijzer voor een boek op het brede terrein van de kunstgeschiedenis. Het gaat daarbij om het bieden van achtergrondinformatie en handvaten om de kennis uit het boek toegankelijker te maken, te verbreden of te verdiepen. Je verdiept je in het boek en de thematiek daarvan, maar ook in de interesse en mogelijkheden van een geïnteresseerde groep mensen.

De Senia werkgroep kunstgeschiedenis denkt mee over het te kiezen boek (ze doen voorstellen en bespreken je eventuele tegenvoorstellen) en voorziet de eerste versie van je leeswijzer van goede feedback. Waarna je de leeswijzer kunt aanpassen. De beloning voor een goede leeswijzer is een vrijwilligersvergoeding van 100 euro (belastingvrij), de publicatie ervan en natuurlijk de praktijkervaring die nuttig kan zijn voor je carrière.

Boeken waar je aan zou kunnen denken zijn:

  • Caravaggio, Een leven tussen licht en duisternis van Andrew Graham-Dixon
  • De Wadden & De Ploeg en hun omgeving van Eric Bos

Rol van wetenschapswinkel en opleiding

De wetenschapswinkel ondersteunt het proces, onderhoudt de communicatie met alle betrokkenen en bemiddelt bij eventuele problemen en onduidelijkheden. De docenten kunstgeschiedenis spelen een rol bij de selectie van kandidaten en de eerste versie van de leeswijzer.

Wie zoeken we?

Studenten kunstgeschiedenis uit het 3e jaar van de Bachelor of de Masterfase met een vlotte pen en interesse om hun vakgebied voor een breder publiek toegankelijk te maken. We zouden graag deze eerste keer werken met twee studenten, die elkaar ook bij de opdracht kunnen stimuleren en ondersteunen.

Start en deadline: in overleg, gebruikelijk is 6-8 weken voor een eerste versie.

Geïnteresseerd?

Mail je motivatie naar Saskia Visser, s.j.visser rug.nl. Voor meer informatie kun je ook mailen of bellen (050-3635271).

Lees hier wat letterkundestudenten van een vergelijkbare opdracht vonden.

Laatst gewijzigd:18 augustus 2020 14:10