Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Language, Culture and Communication Stages & Afstudeerprojecten

Een handelsreis door Oost-Europa 1785-1786

Masterscriptie Geschiedenis

Etienne Dutilh (1751-1810) was een zakenman en wereldburger. Hij werd geboren in Frankrijk en kwam als 17 jarige naar Rotterdam. In 1777 ging hij via Londen naar Philadelphia, waar hij verschillende commerciële firma’s oprichtte, o.a. E. Dutilh & Company (1783-1789) and Dutilh & Wachsmuth. De handel bestond o.a. uit suiker, koffie, cacao en hout en er werd gehandeld in Noord-Europa en het Caribisch gebied. Dutilh maakte in 1785-86 een handelsreis door Oost-Europa, waarbij hij tal van ondernemingen bezocht in het huidige Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Duitsland, Slovenië en Kroatië.

In de archieven in Amerika is veel te vinden over Dutilh en zijn handelsondernemingen. Daaronder zijn ook korte aantekeningen (in het Frans) van de reis door Oost-Europa. De familie Dutilh zou graag meer willen weten over deze reis. Hoe zou er gereisd zijn, wat is Etienne Dutilh waarschijnlijk tegengekomen en wat moeten we ons voorstellen van de ondernemingen waarmee zaken werd gedaan?

De handelsreis van Etienne Dutilh is een goed onderwerp voor een masterscriptie Geschiedenis en een mooie concrete aanleiding om je te verdiepen in de economische geschiedenis van Oost-Europa aan het eind van de 18e eeuw.

Rol van de wetenschapswinkel

De wetenschappelijke begeleiding is natuurlijk in handen van je scriptiebegeleider/docent. Maar omdat je hier te maken hebt met een externe opdrachtgever en de mogelijke samenwerking met andere studenten, eventueel uit een andere discipline, is er extra ondersteuning vanuit de Wetenschapswinkel. We onderhouden het contact met alle betrokkenen, houden het proces in de gaten, kunnen bemiddelen bij eventuele onduidelijkheden en problemen en zorgen samen met jou voor publicatie en presentatie.

Meer informatie en contact: Saskia Visser, 050-3635271, tawi@rug.nl

Laatst gewijzigd:18 augustus 2020 14:09