Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Language, Culture and Communication Projecten Afgeronde projecten en publicaties

Versterking Duits en Drents in het onderwijs

Bente Berenschot en Sandra Langendijk wilden na hun studie Europese Talen en Culturen (specialisatie Duits) aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) extra praktijkkennis opdoen binnen hun vakgebied. De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie koppelde de twee alumni aan het Huus van de toal en kennisinstelling NHL Stenden. Beide instellingen zijn geïnteresseerd in het verbeteren van de Duitse taal in de grensregio. Duits is immers voor veel Nederlanders een belangrijke taal om te kunnen spreken, een voordeel als je later een bedrijf over de grens wilt hebben, of in de lokale politiek met grensoverschrijdende problematieken te maken hebt.

Voor basisscholen werkten Bente en Sandra aan een website over meertaligheid.Op deze website staan spelletjes, gedichten, liedjes en verhalen die kunnen dienen als lesmateriaal. Ook is er informatie te vinden over meertaligheid en de manier waarop meertaligheid in het onderwijs toe te passen is. Naast het werken aan de website, waren Bente en Sandra ook bezig met andere opdrachten. Zo hielpen ze bij een enquêteonderzoek naar buurtaalonderwijs in Drenthe.

Bente en Sandra
Bente en Sandra

Bente en Sandra over het project: “Het was leuk om aan dit project mee te werken omdat we op deze manier onze taalkennis in de praktijk konden brengen en omdat we graag een steentje bijdragen aan het bevorderen van het Duits in het onderwijs. Duits is een buurtaal van Nederland. Een goede beheersing van deze taal zorgt ervoor dat we bruggen kunnen blijven slaan met onze buren. Het basisonderwijs is de perfecte plek om met het leren van Duits te beginnen. Kinderen zijn onwijs geschikt voor het leren van een taal en jong geleerd, is oud gedaan!”. Het project is inmiddels afgerond. Bente doet nu de MA Nederland-Duitsland studies aan de Radbouduniversiteit-Universiteit Münster. Sandra vond een baan bij Noordhoff en gaat nu aan de slag bij het Talencentrum van de RUG.

Laatst gewijzigd:06 augustus 2021 14:56