Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Language, Culture and Communication Projecten

Cultuuranalyse China in opdracht van CAI (Defensie)

De opdracht

China, en als verlengde daarvan de Chinese cultuur, is zich de laatste jaren enorm aan het ontplooien, zowel op economisch als politiek gebied. Dit maakt het steeds crucialer om een goed beeld te formuleren van wat de cultuur van China degelijk inhoudt en hoe dit nuttig kan zijn voor de interactie met het land en haar inwoners. Daarom heeft de sectie Cultuurhistorische Achtergronden en Informatie (CAI), onderdeel van Defensie, de Rijksuniversiteit Groningen gevraagd een cultuuranalyse van China op te stellen die defensiepersoneel een beter beeld geeft van de sociaal-culturele achtergrond van China. Deze analyse sluit aan bij het werkterrein van de sectie CAI door zich te richten op zowel praktische als theoretische informatie rondom de Chinese cultuur. Denk hierbij aan onderwerpen zoals geschiedenis, religie, gebaren, normen en waarden, maar ook aan een vergelijking van de Chinese cultuur met de Nederlandse cultuur en een analyse van het Chinese zelfbeeld en de Chinese kijk op de wereld.

Het team en de aanpak

Wij zijn het team cultuur analisten samengesteld uit Sjoerd, Pieter, Thirza, Tom, Roel, en Sasha. Binnen deze groep hebben wij verschillende academische achtergronden, uiteenlopend van psychologie tot internationale betrekkingen. Deze achtergronden, gekoppeld met onze enorme interesse in het onderdompelen in een compleet andere cultuur, hebben ons de benodigdheden gegeven om deze opdracht tot in de puntjes te hebben uitgevoerd. Door middel van een uitgebreid literatuuronderzoek en analyses van statistieken hebben wij de belangrijkste aspecten van de Chinese cultuur in kaart gebracht en deze op een professionele manier behapbaar gemaakt.

Het team (v.l.n.r.): Roel, Pieter, Tom, Sasha, Thirza, Sjoerd
Het team (v.l.n.r.): Roel, Pieter, Tom, Sasha, Thirza, Sjoerd

De eindproducten

Uit deze aanpak zijn dan ook drie verschillende producten naar voren gekomen die de sectie CAI intern zal gebruiken bij opleidingen en potentiële missies. Dit zijn:

- Het naslagwerk

Het naslagwerk kan worden gezien als het achterliggende theoretische werk waarin er diep op de stof wordt ingegaan. Hierbij wordt er gekeken naar de achterliggende drijfveren van de Chinese cultuur, hoe deze cultuur zich in de praktijk uit, hoe de cultuur terugkomt in de politiek en wat het zelfbeeld is van Chinezen. Mocht je hier meer over willen lezen dan kunt u het werk hier downloaden.

- Het praktische boekje

In dit product wordt de belangrijkste informatie uit het naslagwerk kort samengevat zodat een doorsnee militair de essentiële zaken snel voor zich kan hebben. Hier staan dan ook veel do’s & don’ts in en wordt er ook aandacht besteed aan militaire rangen en handige uitdrukkingen om in je achterhoofd te houden. Mocht je het boekje even willen doorbladeren dan kan dat hier.

- Zes informatieve filmpjes

Ten slotte hebben wij ook nog zes informatieve filmpjes over de belangrijkste aspecten binnen de Chinese cultuur gemaakt. In deze filmpjes worden deze aspecten op een leuke en snelle manier uitgelegd. Het doel hiervan is het zo toegankelijk mogelijk maken van de Chinese cultuur. Zelfs als je hier nog niets van af weet.

Tot slot willen wij graag nog Sophie de Boorder en Sipke de Hoop bedanken voor hun begeleiding tijdens dit project. Zij stonden voor ons klaar als wij vragen hadden en waren altijd erg meegaand. Wij hebben dit project met plezier afgerond en zijn ontzettend trots op de eindproducten die wij hebben kunnen leveren!

Laatst gewijzigd:21 februari 2022 17:04