Jugendstil van Riga tot Nieuw Beerta

De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie zoekt een onderzoekende en communicatieve student (kunst)geschiedenis voor de voorbereiding van een internationale en lokale tentoonstelling over Jugendstil in Oost-Groningen. Deze bachelorstage is in opdracht van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt en kan binnen de Career minor worden uitgevoerd.
Tentoonstelling Jugendstil in Oost-Groningen
In samenwerking met het Veenkoloniaal Museum in Veendam werkt het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt (CHC) aan de opzet van een tentoonstelling over Jugendstilarchitectuur in Oost-Groningen. Aanleiding is een samenwerking tussen het museum in Veendam en het Jugendstilmuseum in Riga, Letland. Jugenstil/art nouveau architectuur is vooral een stedelijke stijl die op het platteland relatief weinig voorkomt. De rijkdom in Oost-Groningen (turf, scheepvaart, graan) heeft rond 1900 echter een aantal mooie panden opgeleverd in dit gebied in de art nouveau stijl. In de tentoonstelling die in Veendam is gepland van 13 oktober 2021 – eind februari 2021 staat een selectie van deze panden centraal. Uitgeverij In Boekvorm uit Assen wil een begeleidende catalogus maken. De tentoonstelling zal het jaar erop ook in het Jugendstilmuseum in Riga worden getoond.
Deeltentoonstelling Oldambt
In de regio Oldambt wil het CHC in de periode van de tentoonstelling ook een deelexpositie inrichten. Hierbij draait het om de mode-ontwerpen van mw. Geertje Toren-Wiersema (Onderdendam 1897 – Scheemda 1987). Deze boerendame woonde na haar huwelijk in Scheemda en ontwierp al vanaf jonge leeftijd kleding en borduurpatronen geïnspireerd door de motieven en vormen uit de art nouveau stijl. Deze patronen geven een mooi beeld hoe de gegoede boerenstand de ‘nieuwe kunst’ tot zich nam en een plek gaf binnen hun ‘lifestyle’. Hierbij wordt ook de komende maanden bekeken of het mogelijk is om een verbinding te leggen met hedendaags modeontwerp via een regionale mbo-opleiding en een modeontwerper.
Onderzoek en communicatie
Voor beide onderwerpen zoekt het CHC één of twee studenten die een uitvoerende en verbindende rol kunnen spelen bij de inhoudelijke invulling van de exposities. Voor de tentoonstelling in Veendam en het begeleidende boek gaat het dan om het bij elkaar brengen van de benodigde informatie over de panden: het betreft een selectie van ca. 5 panden in het Oldambt, evt. aanvullend onderzoek en het samen brengen van de informatie. Je werkt samen met de directeur van het CHC aan een mooi vormgegeven boek.
Daarnaast zal er nog een inhoudelijke uitwerking en vormgeving van de expositie rond het werk van mw. Toren-Wiersema nodig zijn. Ook bieden we de ruimte om mee te denken over mogelijk aanvullende activiteiten, zoals bus- of fietstours of een cursus, en deze nader uit te werken. Ook het nader invulling geven aan pr-middelen rondom de tentoonstelling behoort tot de mogelijkheden.
Wie zoeken we?
Voor deze opdracht zoeken we een of twee bachelor studenten geschiedenis/kunstgeschiedenis die interesse en liefst ook al wat kennis hebben van architectuurgeschiedenis. Je kunt je weg vinden in informatie en aanvullend onderzoek doen. Je vindt het leuk om contact op te nemen met personen en instanties. Je schrijft makkelijk en denkt graag mee over hoe je geschiedenis onder de aandacht van een breed publiek kunt brengen.
Wie zijn wij?
Het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt (CHC) bestaat sinds 2007 en is opgericht door de Stichting Geschiedschrijving Oldambt. Sinds haar oprichting publiceert het centrum op regionaal niveau over de rijke historie van de regio Oldambt. Daarnaast organiseert het centrum tentoonstellingen, lezingen en verwante activiteiten. Het centrum wordt financieel ondersteund door de gemeente Oldambt maar functioneert onafhankelijk daarvan. Het centrum werkt samen met diverse historische verenigingen en musea in het gebied en met cultuurmakers zoals kunstenaars, dichters en muzikanten.
Wat bieden we?
Je krijgt een werkplek bij het CHC in het oude deel van het voormalige gemeentehuis van Scheemda (10-15 min. lopen van treinstation). Er is bij het CHC een professionele kracht (directeur) twee dagen per week (woe/do) en een 7 –tal vrijwillig medewerkers aanwezig die je wegwijs kunnen maken in het centrum. De directeur Inge Dekker zal het project begeleiden en aansturen. Daarnaast krijg je door dit project de kans om contacten op te doen in de cultuurhistorische en erfgoedsector en te ontdekken hoe publieksuitgaven, activiteiten en tentoonstellingen tot stand komen. Bij de lokale fietsenmaker zijn e-bikes beschikbaar voor evt. bezoek op locatie, kosten hiervan worden vergoed. Stagevergoeding is bespreekbaar.
De wetenschapswinkel is betrokken bij dit project vanwege de maatschappelijke impact van onderzoek en duurzame relaties met het werkveld en voor de communicatie naar een breder publiek. We werken samen met je om de resultaten via onze website en sociale media (en eventueel internationale netwerk) bekend te maken.
Belangstelling?
Stuur een korte sollicitatiebrief, gericht aan Inge Dekker van het CHC, naar de wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie (voor 1 oktober 2020), s.j.visser rug.nl. Wij overleggen en brengen jullie dan in contact. Heb je nog vragen of twijfels, neem dan gerust even contact met ons op.
Laatst gewijzigd: | 06 augustus 2021 14:55 |