Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops

Student filosofen op bezoek bij VERA

14 december 2023

Wat betekenen begrippen als inclusiviteit en diversiteit in de context van het Groningse poppodium VERA? Studenten filosofie storten zich een dag lang op dit vraagstuk tijdens een ‘filosofische hackathon’. De studenten bewegen zich gedurende de dag door het pand, interviewen medewerkers en vrijwilligers en schrijven een manifest dat ze aan het eind van de dag presenteren.

Een dag bij VERA

Tegen het eind van de ochtend verzamelt een groep van zo’n acht studenten zich in het poppodium, dat zichzelf identificeert als ‘Club for the International Pop Underground’. De meeste van de studenten zijn nog niet eerder in VERA geweest. Na een rondleiding door het gebouw, krijgen de studenten uitleg over VERA en hoe zij op het moment omgaan met vraagstukken omtrent inclusiviteit en diversiteit. In de middag worden de studenten, verdeeld in twee groepen, aan het werk gezet. Het doel is om aan het eind van de middag een ‘manifest’ te presenteren met daarin adviezen en ideeën voor VERA.

Rondleiding bij VERA
Rondleiding bij VERA

Praktische filosofie

Op de mainstage is de punkband die s’avonds zal optreden al aan het repeteren. Tegen de achtergrond van explosieve drums en een snerpende elektrische gitaar zijn vier studenten druk aan het typen. “In plaats van dat je op je kantoor aan het nadenken bent, zit je er echt midden in,” vertelt Maaike Blom, een van de studenten. “Je ziet waar mensen mee bezig zijn, je kunt heel gericht vragen stellen.” Naast dat werken in zo’n andere omgeving stimulerend is, geeft het de studenten ook een beter beeld van de rol van filosofie in de maatschappij. “Het wordt altijd wel gezegd dat je filosofie ook heel praktisch kan maken, maar door zo’n ervaring zie je dat ook echt.”

Ook voor docenten Yorick Karseboom en Marc Pauly van het Kenniscentrum Filosofie is de setting nieuw. Ze hebben eerder met studenten op locatie gewerkt, maar nog niet in het format van een hackathon. “Ik geloof dat filosofie gelokaliseerd moet worden,” zegt Marc. Met deze hackathon, willen ze dat studenten wegstappen van algemene begrippen. “Wat betekenen grote, abstracte begrippen in deze situatie op deze plek?”

Maatschappelijk gesprek bij poppodia

Binnen VERA zijn ze al veel bezig met maatschappelijke vraagstukken omtrent diversiteit en inclusiviteit. Peter Dijkstra, programmeur bij VERA, vindt dat het gesprek echter meer gevoerd mag worden binnen poppodia. “Muziekpodia gaan heel vaak over heldenverering, je gaat naar een band of artiest kijken en je gaat naar huis,” legt Peter uit. “Er is vaak geen dialoog of ruimte voor een diepere laag.” In de festivalwereld lijkt dit meer geïmplementeerd te zijn, maar binnen VERA proberen ze ook het maatschappelijk debat vanuit de cultuur aan te wakkeren. Met zo’n filosofische hackathon hopen ze een beter beeld te krijgen van waar ze nu staan.

Manifest

Als het einde van de dag in zicht komt, zijn de studenten nog druk bezig hun manifesten af te ronden. “De studenten hebben een verfrissende blik,” vertelt Peter. “Ze zijn jong, denken vanuit hun eigen filosofische expertise en zijn geen onderdeel van de dagelijkse leiding.” Beide groepen delen naast hun adviezen ook concrete tools. Zo stelden ze bijvoorbeeld een diversiteitsrichtlijn voor die programmeurs naast hun programma kunnen leggen.

Volgens Yorick is de hackathon geslaagd, alhoewel er nog wel uitdagingen zijn. “Met name het concretiseren van een werkbare uitkomst van filosofisch niveau is lastig,” vertelt hij, “hier willen we graag meer aandacht aan besteden.” Ze nemen de resultaten mee naar de volgende hackathon die inmiddels in ontwikkeling is.

Laatst gewijzigd:11 januari 2024 09:36

Meer nieuws

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....