Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops

Last van een brom of laagfrequent geluid?

07 november 2023

In de afgelopen 10 jaar verdubbelde het aantal meldingen in Nederland van klachten door laagfrequent geluid (LFG). Veel mensen die last hebben van LFG horen een hinderlijk, constant brommend geluid waarbij ze vaak ook een trilling voelen. De meeste mensen nemen het LFG thuis waar - het kan klinken als bijvoorbeeld een stationair draaiende vrachtwagen. Onderzoek wijst uit dat mensen die last hebben van LFG vaak slaapproblemen en concentratieproblemen ervaren.

Al in 1993 begon Frits van den Berg van de Natuurkundewinkel van de RUG, een voorloper van de Bèta Wetenschapswinkel, met de eerste metingen van laagfrequent geluid. Uit de meeste metingen werd niet duidelijk dat een geluid de oorzaak kon zijn van de klachten. Omdat er -al of niet door meting- geen bron gevonden kon worden, werd er gezocht naar een manier om de last ervan te verminderen. Omdat LFG vooral hinderlijk is als het stil is en men rust wil, zou het kunnen helpen als er een ander geluid is dat de aandacht weghaalt van het vervelende LFG waardoor dat minder op de voorgrond staat. Op basis daarvan werd in 2004 een CD beschikbaar gesteld met twee soorten laagtonige ruis: bruine en zwarte ruis. Vele jaren later werden in twee verschillende onderzoeken ruim 200 mensen ondervraagd die de ruis (op CD of digitaal) hadden aangevraagd. Onze ruis bleek ongeveer 50% van hen te helpen.

Andere oplossingen om de klachten te verminderen is het maskeren van LFG door middel van apps of websites die andere geluiden laten horen. Daarmee werden nog eens 20% van de aanvragers geholpen. Veel deelnemers gebruikten echter ook een andere aanpak, zoals het gebruik van ontspanningsoefeningen of meditatie om er mee te leren leven. Ook therapie kan worden ingezet om bijvoorbeeld angst en irritatie die het LFG veroorzaakt te verlichten.

Inmiddels is er veel informatie over klachten van LFG. Nog meer informatie hierover is gebundeld op de website die Frits hiervoor heeft gemaakt.

Infographic Laagfrequent geluid
Infographic Laagfrequent geluid
Laatst gewijzigd:07 november 2023 11:56

Meer nieuws

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....

 • 28 augustus 2023

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.