Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops

De 20e Wetenschapswinkel Courant is uit!

25 juni 2018

Een oplossing vinden voor de plastic soep, Syrische vluchtelingen helpen met de Nederlandse taal, onderzoek doen naar lokale democratie in de vorm van wijkraden, projecten van de Wetenschapswinkels zijn divers, uitdagend en iedere dag anders. En het geeft ook energie, want we doen aan onderzoek in samenwerking maatschappelijke organisaties en studenten. Al bijna 40 jaar. In deze 20e jaargang van de Wetenschapswinkelcourant blikken we terug en kijken we vooruit.

Groninger kunstenaar Koos Buist ontwierp de omslag van het jaarbericht 2017 met gejut materiaal.
Groninger kunstenaar Koos Buist ontwierp de omslag van het jaarbericht 2017 met gejut materiaal.
Jaarbericht

In 2017 kwamen er 138 onderzoekbare vragen van maatschappelijke organisaties bij de wetenschapswinkels binnen. Ruim 300 studenten werkten op verschillende manieren aan projecten mee: binnen een vak, voor een bachelor- of masterscriptie of zelfs op vrijwillige basis. Het leverde tientallen publicaties, presentaties en evenementen op. Onderzoek dat dus niet in de la van de hoogleraar eindigt, maar meteen toepasbaar is.

Ervaringen

Zo deden de studenten Gwendolyn, Melanie, Saskia en Manon bij de Wetenschapswinkel Geneeskunde & Volksgezondheid onderzoek voor multicultureel vrouwencentrum Jasmijn. Deze organisatie organiseert trainingen voor niet-westerse vrouwen omtrent personal organising. Gwendolyn, Melanie, Saskia en Manon onderzochten de ervaringen van de vrouwen en, uiteraard, de resultaten: “Het is leuk om terug te zien dat het project zo waardevol is en op verschillende manieren een positieve uitwerking heeft gehad op de deelnemers. Daarnaast was het enthousiasme van alle betrokkenen bij het project heel leuk en motiverend.”

Wetenschapswinkels

Sinds 1979 verbinden de Wetenschapswinkels van de Rijksuniversiteit Groningen maatschappelijke vraagstukken aan studentenonderzoek. Zo kunnen non-profitorganisaties die niet de kennis of middelen hebben, toch kleinschalig wetenschappelijk onderzoek realiseren. Daarmee dragen zij een belangrijke missie van de universiteit uit, namelijk naast onderzoek doen en onderwijs geven ook wetenschappelijke kennis nuttig maken voor iedereen.

Wilt u een papieren exemplaar opgestuurd hebben, mail dan naar tawi rug.nl

Laatst gewijzigd:04 augustus 2021 15:07

Meer nieuws

 • 26 april 2023

  Koninklijke onderscheidingen voor RUG-medewerkers

  Op woensdag 26 april zijn op voordracht van de RUG twee wetenschappers koninklijk onderscheiden. Mevrouw prof.dr. K.U. Loos is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uit handen van burgemeester K. Schuiling ontving zij de...

 • 26 april 2023

  Cisca Wijmenga in Raad van Toezicht Hanzehogeschool

  Cisca Wijmenga treedt per 1 september 2023 toe tot de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool.

 • 25 april 2023

  Reactie op kamerbrief internationalisering

  Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kennisgenomen van de Kamerbrief internationalisering in het hoger onderwijs die Minister Dijkgraaf op vrijdag 21 april naar de Tweede Kamer stuurde.