Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Beta Science Shop Menu

Over ons

Frits van den Berg doet al decennia onderzoek naar geluid en de effecten daarvan op mensen. Sinds 1985 werkt Frits bij de Bèta wetenschapswinkel waar hij bewoners en milieugroepen met vragen over geluid en straling ondersteund met advies en onderzoek. Deze vragen gingen vaak over LFG en geluid van windturbines, een onderwerp waarop Frits in 2006 promoveerde.

In 2004 bedacht Frits iets dat mogelijk de klachten van getroffenen kan verlichten: bruine en zwarte ruis, op een cd. Bruine ruis valt te vergelijken met het lage gonzen van een verre waterval of een heftige regenbui met onweer in de verte. Zwarte ruis klinkt nog weer wat lager. Frits kreeg het idee toen hij resultaten van een eerder onderzoek naar LFG in huizen ging analyseren. In dit onderzoek deed hij geluidsmetingen in de huizen van zowel getroffenen als een klachtenvrije controlegroep.

Wat bleek, Frits’ apparatuur mat ongeveer evenveel laagfrequent geluid in de huizen van beide groepen. De huizen van de getroffenen waren zelfs iets stiller; met name in de nacht. De getroffenen waren niet per se geluidsgevoelig, maar misschien konden ze alsnog het LFG uit de nachtelijke stilte pikken. Daarnaast weten we dat mensen, en met name ouderen, ook inwendige geluiden horen als het maar stil genoeg is. Bruine/zwarte ruis kon in beide gevallen wellicht de stilte opvullen en het hinderlijke LFG naar de achtergrond verdringen.

Meer weten over Frits en zijn werk? Neem dan een kijkje op zijn website.

Laatst gewijzigd:14 juni 2021 17:03