Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Beta Science Shop Menu

Oplossingen

Voor mensen die hinder ondervinden van LFG is de geluidsbron aanpakken natuurlijk de meest wenselijke optie. Helaas kunnen metingen de bron vaak niet uitwijzen of ligt het geluidsniveau onder de toegestane norm. Mogelijk kan ook tinnitus het LFG veroorzaken. De oorzaak van tinnitus kunnen artsen helaas moeilijk verhelpen. Dus, of de geluidsbron nou inwendig of extern is, in beide gevallen krijgen mensen die hinder ondervinden van LFG vaak geen hulp. Natuurkundige Frits van den Berg van de wetenschapswinkel wilde juist déze mensen helpen, door manieren te vinden die klachten over LFG kunnen verminderen. Deze pagina presenteert zijn bevindingen en bevindingen uit andere onderzoeken.

Ruis tegen LFG

In 2004 bedacht Frits iets dat mogelijk de klachten van getroffenen kan verlichten: bruine en zwarte ruis, op een cd. Om de proef op de som te nemen ondervroegen Frits en Karin van de wetenschapswinkel zo’n 100 getroffenen die de cd gebruikten. De cd werkte voor iets meer dan de helft van de groep, namelijk 52%. Voor de één hielp de bruin ruis, voor de andere de zwarte, en weer anderen hadden baat bij beiden. 52% is een goede score, maar het kon nog beter, vonden Frits en Karin. Zij vroegen daarom aan de groep om suggesties te geven die anderen zouden kunnen helpen. Zo konden Frits en Karin leren van de getroffenen en erachter komen wat wel, en wat niet werkt.

Een ander geluid
Een ander geluid

Een ander geluid

Het geluid op een andere manier maskeren bleek bij 17% ook goed te werken. Veel mensen raadden bijvoorbeeld aan om via apps of websites andere geluiden te proberen. Een zo’n suggestie was de ‘myNoise’ app. Deze gratis applicatie werkt zowel op de mobiel als in de browser en biedt verschillende geluiden aan die de gebruiker zelf naar behoeven kan instellen. Anderen gaven aan dat regengeluiden goed hielpen. Deze zijn verkrijgbaar op cd, maar men kan ze ook op youtube vinden. Weer anderen gebruikten apparaten die een erg breed scala aan geluiden aanbieden, zoals de “Lectrofen” of “Sound+Sleep SE.” Deze apparaten zijn prijzig, dus een mobiele applicatie als de “myNoise” app kan een goed alternatief zijn. Je kunt ook zelf geluiden opnemen, zo adviseerde een van de respondenten. Tot slot kozen sommige mensen voor een klassiek alternatief als een ventilator of een radio. Een greep uit de suggesties:

“Ik had het meeste last in de Covid periode omdat het overal heel stil was. De cd- en regenwatergeluiden hebben toen enorm geholpen weer nachtrust te vinden.”
“Ik heb echt heel veel verschillende dingen geprobeerd en een ander geluid bleek voor mij goed te werken. Ik ben blij dat ik het zoeken naar oplossingen niet heb opgegeven”

Er waren helaas ook mensen die geen of weinig baat bij maskerende geluiden hadden. Sommigen van hen gebruikten watten, oordoppen op maat, of geluiddempende oordoppen om het LFG mee te dempen.

Mee leren leven?
Mee leren leven?

Accepteren en “mee leren leven”

Veel van de respondenten hadden ook een andere, niet technische aanpak. Zij merkten dat het hielp om op een andere manier om te gaan met het hinderlijke LFG, al dan niet in combinatie met een technische oplossing.

“Ik heb besloten mijn leven niet te laten vergallen door iets waar ik geen invloed op heb”, aldus een van de respondenten. Het geluid is er, en het blijft, maar het accepteren en ermee leren omgaan is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Veel respondenten gaven daarom tips voor technieken en methodes die hierbij kunnen helpen.

Mensen hadden bijvoorbeeld baat bij ontspanningsoefeningen, meditatie of mindfulness. Overdag konden deze technieken stress verminderen en daarmee de focus op het geluid verleggen, of konden nodige rust bieden voor het slapengaan. Rustgevende activiteiten voor het slapengaan, zoals een boek lezen, werkten voor sommige mensen ook. Anderen raadden buitenactiviteiten aan, sociaal contact opzoeken en gezond eten en leven. Een van de respondenten merkte op dat, door vitaler en sterker te leven de greep van het LFG op diens leven juist verzwakte.

Een andere getroffenen raadde het boek “oorzaken” aan van Arno Lieftink, psycholoog en zorgverlener aan het Erasmus MC. In dit boek zet Lieftink adviezen en strategieën uiteen die helpen bij het omgaan met hinderlijk geluid, waarbij hij technieken uit de zogeheten “Acceptatie en Commitment therapie” gebruikt. Het boek is bestemd voor zowel mensen met tinnitus als mensen die erg last hebben van externe geluiden. Voor sommigen kon een kno-arts het fysieke (tinnitus) probleem verhelpen. Een medische ingreep is vaak geen optie voor tinnitus, en ook niet voor LFG wanneer een externe bron het geluid veroorzaakt. Dan kan therapie een uitkomst bieden.

Therapie
Therapie

Therapie

Psychologische hulp wordt vaak geassocieerd met het oplossen van mentale gezondheidsproblemen. Maar dit is bij LFG natuurlijk niet aan de orde. Het geluid bestaat (inwendig of extern) en kan niet worden “wegbehandeld”. Therapie wordt echter voor allerlei doelen ingezet, bijvoorbeeld om bestaande klachten te verminderen.

Sommige respondenten raden dan ook een traject bij de psycholoog aan, om de angst en irritatie die het LFG veroorzaakt te verlichten en de focus op het LFG te verminderen.

De bevindingen van deze respondenten komen overeen met resultaten uit verschillende onderzoeken. Therapie blijkt een veelbelovend middel die klachten omtrent laagfrequent geluid helpt te verminderen. Voorbeelden zijn ontspanningstherapie, en gedragstherapie zoals cognitieve gedragstherapie en desensitisatie. Deze therapieën leren mensen omgaan met hun klachten, en verbeteren onder andere het toekomstperspectief en verminderen negatieve gevoelens, stress en angst die het LFG veroorzaakt bij de getroffenen.

Een weg vooruit

In het bestrijden van de klachten omtrent LFG lijkt maatwerk belangrijk. Veel getroffenen hadden baat bij de ruis-CD, maar niet iedereen. Sommige tegengeluiden werken voor de één, andere geluiden voor de ander. Daarnaast adviseerden veel getroffenen dat acceptatie technieken goed helpen, al dan niet onder begeleiding van een psycholoog, om controle te herpakken. Anderen gebruikten een combinatie van zowel mentale, als technische methodes.

Laatst gewijzigd:21 juni 2021 12:02