Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Wetenschapswinkels Bèta Wetenschapswinkel Menu

Oplossingen

Voor mensen die hinder ondervinden van LFG is de geluidsbron aanpakken natuurlijk de meest wenselijke optie. Helaas kunnen metingen de bron vaak niet uitwijzen of ligt het geluidsniveau onder de toegestane norm. Mogelijk kan ook tinnitus het LFG veroorzaken. De oorzaak van tinnitus kunnen artsen helaas moeilijk verhelpen. Dus, of de geluidsbron nou inwendig of extern is, in beide gevallen kunnen mensen die hinder ondervinden van LFG er niet echt van verlost worden. Wat wel kan is te proberen de klachten over LFG te verminderen. Deze pagina presenteert onze bevindingen en bevindingen uit andere onderzoeken.

Ruis tegen LFG

Uit onze onderzoeken blijkt dat LFG vooral hinderlijk is als het stil is en men rust wil. Door die stilte valt het LFG meer op en is het misschien het enige geluid dat je hoort. Het kan daarom helpen als er een ander geluid is dat de aandacht weghaalt van het vervelende LFG waardoor het naar de achtergrond gaat. Op basis daarvan hebben we een CD gemaakt met twee soorten laagtonige ruis: bruine en zwarte ruis (nu zijn ze er ook als digitale bestanden). Nadat we er zo’n 200 verstuurd hadden wilden we nagaan wat voor ervaringen de aanvragers hadden met de ruis. De bèta-wetenschapswinkel heeft zo’n 100 mensen ondervraagd die de cd hadden aangevraagd. De CD bleek iets meer dan de helft van hen (52%) te helpen. Voor de één hielp de bruine ruis, voor de andere de zwarte, en weer anderen hadden baat bij beiden.

Een ander geluid
Een ander geluid

Een ander geluid

Een ander geluid om het LFG te maskeren bleek bij nog eens 17% te helpen. We raden bijvoorbeeld aan om via apps of websites andere geluiden te proberen. Een zo’n suggestie is de ‘myNoise’ app of website. Deze werkt zowel op een mobiel als in een webbrowser en biedt veel verschillende geluiden aan die de gebruiker zelf naar behoeven kan instellen. Anderen gaven aan dat regengeluiden goed hielpen. Deze zijn verkrijgbaar op cd, maar men kan ze ook op internet vinden, bijvoorbeeld een video met bruine ruis en regengeluiden.

Weer anderen gebruikten apparaten die een breed scala aan geluiden aanbieden, zoals de “Lectrofen” of “Sound+Sleep SE”. Deze apparaten zijn misschien prijzig, dus een mobiele applicatie als de “myNoise” app kan een goed alternatief zijn. Je kunt ook zelf geluiden opnemen, zo adviseerde een van de respondenten. Tot slot kozen sommige mensen voor een klassiek alternatief als een ventilator of een radio. Een greep uit de suggesties:

“Ik had het meeste last in de Covid periode omdat het overal heel stil was. De cd- en regenwatergeluiden hebben toen enorm geholpen weer nachtrust te vinden.”
“Ik heb echt heel veel verschillende dingen geprobeerd en een ander geluid bleek voor mij goed te werken. Ik ben blij dat ik het zoeken naar oplossingen niet heb opgegeven”

Er waren helaas ook mensen die geen of weinig baat bij maskerende geluiden hadden. Sommigen van hen gebruikten watten, oordoppen op maat, of geluiddempende oordoppen om het LFG mee te dempen.

Mee leren leven?
Mee leren leven?

Accepteren en “mee leren leven”

Veel van de respondenten hadden een andere aanpak. Zij merkten dat het hielp om op een andere manier om te gaan met het hinderlijke LFG, al dan niet in combinatie met een technische oplossing.

“Ik heb besloten mijn leven niet te laten vergallen door iets waar ik geen invloed op heb”,

aldus een van de respondenten. Het geluid is er, en het blijft, maar het accepteren en ermee leren omgaan is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Veel respondenten gaven daarom tips voor technieken en methodes die hierbij kunnen helpen. Mensen hadden bijvoorbeeld baat bij ontspanningsoefeningen, meditatie of mindfulness. Overdag konden deze technieken stress verminderen en daarmee de focus van het geluid afhalen, of konden rust bieden voor het slapengaan.

Ontspannende of rustgevende activiteiten voor het slapengaan, zoals een boek lezen, werkten voor sommige mensen ook. Anderen raadden buitenactiviteiten aan, sociaal contact opzoeken en gezond eten en leven. Een van de respondenten merkte op dat, door vitaler en sterker te leven de greep van het LFG op diens leven juist verzwakte.

Een andere getroffene raadde het boek “Oorzaken” aan van Arno Lieftink, psycholoog en zorgverlener aan het Erasmus MC. In dit boek zet Lieftink adviezen en strategieën uiteen die helpen bij het omgaan met hinderlijk geluid, waarbij hij technieken uit de zogeheten “Acceptatie en Commitment therapie” gebruikt. Het boek is bestemd voor zowel mensen met tinnitus als mensen die erg last hebben van andere geluiden. Bij sommigen kon een KNO-arts het fysieke (tinnitus) probleem verhelpen of verlichten. Een medische ingreep is vaak geen optie voor tinnitus, en ook niet voor LFG wanneer een externe bron het geluid veroorzaakt. Dan kan therapie een uitkomst bieden.

Therapie
Therapie

Therapie

Psychologische hulp wordt vaak geassocieerd met het oplossen van mentale gezondheidsproblemen. Maar dit is bij LFG natuurlijk niet aan de orde. Het geluid bestaat (inwendig of extern), maar kan niet worden “wegbehandeld”. Therapie wordt echter voor allerlei doelen ingezet, bijvoorbeeld om bestaande klachten te verminderen.

Sommige respondenten raden dan ook een traject bij de psycholoog aan, om de angst en irritatie die het LFG veroorzaakt te verlichten en de focus op het LFG te verminderen. De bevindingen van deze respondenten komen overeen met resultaten uit verschillende onderzoeken. Therapie blijkt een veelbelovend middel die klachten omtrent laagfrequent geluid helpt te verminderen. Voorbeelden zijn ontspanningstherapie en gedragstherapie, zoals cognitieve gedragstherapie en desensitisatie. Deze therapieën leren mensen omgaan met hun klachten, en verbeteren onder andere het toekomstperspectief en verminderen negatieve gevoelens, stress en angst die het LFG veroorzaakt bij de getroffenen. EMDR blijkt ook te kunnen helpen bij geluidklachten.

Laatst gewijzigd:14 februari 2023 12:04