Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Activities

Onderzoeksdagen Groningen & Leeuwarden

Ook dit jaar organiseren we weer onderzoeksdagen! Tijdens deze kick-off van het profielwerkstuk nemen we de leerlingen mee in de wereld van onderzoek. We hebben verschillende bouwblokken zodat de school zelf het programma kan samenstellen dat het beste past bij waar de leerlingen op dat moment zijn. Laten ze zich inspireren door gastlessen van wetenschapsdate.nl? Gaan ze dieper aan de slag met hoofd- en deelvragen? Of wil je ze een algemeen beeld geven over wat het profielwerkstuk precies is en wat er komt kijken bij onderzoek doen? Je stelt het als docent zelf samen. Daarnaast organiseren we ook een parallel docentenprogramma tijdens deze onderzoeksdagen, ook zelf samen te stellen. De onderzoeksdagen zijn gratis.

Wil je je klas opgeven voor de Onderzoeksdagen? Stuur dan een mail naar Karen de Bot: scholierenacademie rug.nl.

Onderzoeksdagen
Onderzoeksdagen

De data waarop de onderzoeksdagen dit jaar plaatsvinden zijn:

 • 5 maart (Groningen) van 10.00-13.00 uur (VOL)
 • 5 maart (Groningen) van 13.00-16.00 uur (nog enkele plaatsen)
 • 17 maart (Groningen) van 10.00-13.00 uur (VOL)
 • 17 maart (Groningen) van 13.00-16.00 uur (VOL)
 • 7 april (Leeuwarden) van 9.00-12.00 uur (VOL)
 • 7 april (Leeuwarden) van 13.00-16.00 uur (VOL)
 • 14 april (Leeuwarden) van 9.00-12.00 uur (VOL)
 • 14 april (Leeuwarden) van 13.00-16.00 uur (nog enkele plaatsen)
 • 15 april (Leeuwarden) van 9.00-12.00 uur (VOL)
 • 15 april (Leeuwarden) van 13.00-16.00 uur
 • 20 april (Groningen) van 10.00-13.00 uur (VOL)
 • 20 april (Groningen) van 13.00-16.00 uur (VOL)
 • 27 mei (Groningen) van 10.00-13.00 uur
 • 27 mei (Groningen) van 13.00-16.00 uur (nog enkele plaatsen)
 • 3 juni (Groningen) van 10.00-13.00 uur
 • 3 juni (Groningen) van 13.00-16.00 uur (nog enkele plaatsen)
 • 9 juni (Groningen) van 10.00-13.00 uur
 • 9 juni (Groningen) van 13.00-16.00 uur
Lees meer

Het programma

Ook dit jaar werken we weer met een leerlingenprogramma en een parallel docentenprogramma, door de school zelf samen te stellen. Elk blok duurt een uur, en zowel uit het leerlingenprogramma als het docentenprogramma kiest de school drie blokken. Zo is het dagdeel gevuld.

Leerlingenprogramma (klik om te openen)

Plenaire presentatie: wat is het pws?

Aan de slag met de eerste fasen van het onderzoek! In dit interactieve, plenaire verhaal geeft een steunpuntcoördinator uitleg over hoe je een onderzoek opzet: toegespitst op het profielwerkstuk. Hoe bedenk je een goed onderwerp, en hoe ga je daarmee verder? Dit onderdeel is erg geschikt voor klassen die nog maar net begonnen zijn met hun profielwerkstuk. Let op: als je voor dit deel kiest, kies je er in het docentenprogramma ook automatisch voor.

Workshop hoofd- en deelvragen

Dit deel is erg geschikt voor klassen die al een onderwerp bedacht hebben en zich er ook al over hebben ingelezen. Tijdens deze workshop gaan ze onder leiding van getrainde student-assistenten oefenen met het herkennen van goede hoofd- en deelvragen, leren over plagiaat, literatuur zoeken en verwijzen.

Wetenschapsdate

In de Wetenschapsdate volgen de leerlingen een interactief gastcollege van een van onze studenten. Op deze manier leren de leerlingen hoe onderzoek op de universiteit werkt, en doen ze inspiratie op voor hun eigen profielwerkstuk.

Brainstormen met studenten

Een goed pws begint met een goed idee. In deze workshop gaan de leerlingen brainstormen over een onderwerp voor hun pws. Onze studenten begeleiden de sessie door de leerlingen creatief te laten nadenken en door ze tips and tricks te geven.

Workshop inlezen

Inlezen is ontzettend belangrijk voor je profielwerkstuk, voor o.a. het vinden van een geschikt onderwerp, het bedenken van deelvragen en het bedenken van een goeie proef. Maar hoe vind je nou de juiste literatuur? En hoe zorg je ervoor dat je niet vergeet wat je gelezen hebt? Kom naar onze workshop en leer hier meer over!

Docentenprogramma (klik om te openen)

Plenaire presentatie: wat is het pws?

Aan de slag met de eerste fasen van het onderzoek! In dit interactieve, plenaire verhaal geeft een steunpuntcoördinator uitleg over hoe je een onderzoek opzet: toegespitst op het profielwerkstuk. Hoe bedenk je een goed onderwerp, en hoe ga je daarmee verder? Dit onderdeel is erg geschikt voor klassen die nog maar net begonnen zijn met hun profielwerkstuk. Let op: als je voor dit deel kiest, kies je er in het leerlingenprogramma ook automatisch voor.

Wetenschapsdate onderzoeksvaardigheden

In deze sessie krijg je een sneak preview van onze nieuwe gastcolleges over onderzoeksvaardigheden. Deze interactieve lessen gaan dieper in op brongebruik en –kritiek, op onderzoeksmethoden (interviews, enquêtes) en schrijven. Deze gastcolleges zijn na de onderzoeksdagen ook te boeken voor klassen, waarbij de gastdocent op school komt. Je kiest voor één van de drie wetenschapsdates: die over brongebruik en -kritiek, over onderzoeksmethodes of over het schrijven van een pws.

Intercollegiaal overleg
Hoe begeleid je een profielwerkstuk? Misschien heb je goede tips of loop juist tegen iets aan? Wat kunnen we van elkaar leren? Tijdens deze bijeenkomst ga je met collega's in gesprek over de begeleiding van het profielwerkstuk, onder begeleiding van een collega van de RUG.

Meet & Greet studenten
Onze student-assistenten zijn enkele jaren van de middelbare school af en hebben nu veel ervaring in de studiewereld. Wat hadden zij destijds op school willen leren om tijdens hun studie te kunnen gebruiken? Hoe kijken ze met de kennis van nu naar hun profielwerkstuk? In deze informele sessie ga je in gesprek met onze studenten over hun pws, wat ze ervan hebben geleerd, en waar ze nog verbetering zien.

Rondleiding Universiteitsmuseum
Het Universiteitsmuseum is een prachtige plek om inspiratie op te doen voor een profielwerkstuk én om wetenschap te ervaren. Leraren krijgen een rondleiding door het museum en krijgen de kans om de tentoonstellingen te bekijken: één over Archeologie en één over de ‘Dead Zoo’.
Laatst gewijzigd:11 februari 2020 13:31