Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Activities

Junior Honours College Gamma: Geluk & Succes

Tweedaagse masterclass in de gammawetenschappen

JHC - 31 oktober en 1 november 2019

Het Junior Honours College Gamma staat dit jaar in het teken van Geluk & Succes. Twee dagen lang volg je op de RUG colleges en workshops rondom dit thema vanuit de Gammawetenschappen (Economie, Sociologie, Ruimtelijke Wetenschappen, Pedagogiek en Rechten). Daarnaast is er een diner, avondactiviteit en blijf je met de hele groep slapen in Groningen. Praktische informatie...

Geluk of succes?
Geluk of succes?

Workshops

Rozemarijn van der Ploeg - Pesten, groepsprocessen en sociale status (Pedagogische Wetenschappen)

Rozemarijn van der Ploeg doet onderzoek naar hoe de dynamiek binnen groepen is en wat sociale status daarmee te maken heeft. Pesten heeft uiteraard te maken met geluk en ongeluk, maar in hoeverre speelt succes een rol bij sociale status en vice versa?

Casus: Geluk & succes binnen het recht (Rechtsgeleerdheid)

In deze workshop ga je zelf aan de slag met een juridische casus. We schetsen een probleem in het kader van geluk & succes (we houden nog even geheim welk probleem!) en jullie worden in twee groepen ingedeeld: de ene groep staat de ene partij bij, de andere groep de andere partij. Aan de hand van verschillende wetsartikelen en jurisprudentie bouwen jullie je zaak, die jullie vervolgens gaan verdedigen. Duik in het recht en win je eerste zaak!

Susanne Taüber - Gelijkheid en geluk ( Economie & Bedrijfskunde)

Susanne Taüber onderzoekt allerlei effecten van het moraliseren van gedragsverandering. In haar lezing op het Junior Honours College Gamma gaat ze in op genderongelijkheid bij vrouwen. Nederland heeft het hoogste percentage vrouwen die parttime werken van Europa. Is dat van invloed op hun geluk en succes?

Dimitris Ballas: Happiness & well-being (Ruimtelijke Wetenschappen)

Dimitris Ballas is hoogleraar Economische Geografie. In zijn onderzoek focust hij onder andere op het geluk en welzijn van mensen. Tijdens het JHC Gamma zal hij hier meer over vertellen.

Workshop: je eigen onderzoek naar geluk (Sociologie )

Onderzoek naar geluk had lange tijd een discutabele positie in de sociale wetenschap. Door de meeste wetenschappers wordt er tegenwoordig echter vanuit gegaan dat geluk goed meetbaar en vergelijkbaar is. Er is zelfs een heel vakgebied dat zich uitsluitend bezighoudt met geluksonderzoek, zij onderzoeken vooral hoe geluk meetbaar kan worden gemaakt en hoe geluk beter kan worden begrepen. Tijdens deze workshop gaan jullie zelf onderzoeken hoe gelukkig mensen zijn.

Praktische informatie

  • Wanneer? 31 oktober en 1 november 2019
  • Waar? Honours College, Rijksuniversiteit Groningen
  • Voor wie? Deze masterclass is geschikt voor 5 & 6 vwo
  • Aanmelden? Leerlingen zijn van harte welkom om zich aan te melden. Aanmelden kan tot en met 16 oktober 2019. Uit de motivatiebrieven selecteren we maximaal 24 deelnemers.
  • Kosten? Deelname aan het JHC Gamma is gratis
  • Vragen? Voor vragen kun je contact opnemen met Karen de Bot: scholierenacademie@rug.nl
Laatst gewijzigd:28 oktober 2019 11:09