Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie

Wetenschapsbraderie

19 juni 2020

Op vrijdag 19 juni organiseren we een wetenschapsbraderie! Ben je benieuwd naar wat de RUG biedt op het gebied van de doorlopende leerlijn onderzoeksvaardigheden op de middelbare school? Kom dan zeker langs. Deze bijeenkomst organiseren we in samenwerking met Science LinX en Expertisecentrum Vakdidactiek Noord. Deze middag is voor leraren, decanen, teamleiders én schoolleiders.

Braderie
Braderie

Tijdens deze middag ontdek je wat de RUG jou te bieden heeft tijdens verschillende pop-up-colleges. Ook is er de mogelijkheid om met ons te sparren over hoe ons programma kan aansluiten op je lesprogramma en zijn er gratis lesmaterialen beschikbaar. Wij helpen je graag om je leerlingen nóg beter voor te bereiden op het wetenschappelijk onderwijs aan de universiteit! We sluiten de middag af met een BBQ waar je met collega’s kunt doorpraten over hoe je het aansluitonderwijs tussen het VO en het WO op een goede manier kan organiseren. Uiteraard kun je je en/of je klas alvast opgeven voor één of meer activiteiten voor komend schooljaar.

Programma

15.00-15.15 uur Inloop met koffie en thee
15.15-15.30 uur Opening door Anita Warmelink
15.30-15.45 uur Pop-up-colleges (ronde 1)
16.00-16.00 uur Pop-up-colleges (ronde 2)
16.30-16.45 uur Pop-up-colleges (ronde 3)
17.00 uur BBQ

Pop-up-colleges

 • Hoe lang duurt saai? - Prof. dr. Hedderik van Rijn neemt je in dit pop-up-college mee in de wereld van de cognitieve psychologie. Hij doet onderzoek naar tijdsbeleving: waarom duurt saai zo lang en leuk zo kort?
 • PLG PWS-begeleiding - Vakdidacticus Nanda Stijntjes is het afgelopen jaar in gesprek geweest met leraren over het profielwerkstuk. Waar loop je tegenaan en hoe kun je leerlingen zo goed mogelijk begeleiden?
 • SUSTAIN - Maaike de Heij coördineert het Erasmus+-project SUSTAIN waarbij leerlingen zich verdiepen in duurzame landschappen en zelf onderzoek doen naar de biodiversiteit in het boerenland vanwege de achteruitgang van weidevogels, zoals de Grutto.
 • Lezen om te verbinden - dr. Konstantin Mierau doet onderzoek naar lezen onder gevangenen in Zuid-Amerika. Hoe zorgt lezen voor empathie? Welke kenmerken hebben boeken die empathie onder jouw leerlingen stimuleren?
 • Expeditie Onderzoek - Tom Drukker is projectleider bij onze MOOC Expeditie Onderzoek en vertelt graag over het ontwikkelde lespakket over onderzoeksvaardigheden voor leerlingen in de onderbouw.

Praktische informatie

 • De braderie vindt plaats op vrijdag 19 juni 2020, van 15.00-19.00 uur.
 • De middag is bedoeld voor docenten, decanen, teamleiders, schoolleiders uit het VO
 • Locatie: nnb
 • Aan deze middag zijn geen kosten verbonden
 • Op deze braderie zijn de volgende lesmaterialen gratis verkrijgbaar: Expeditie Onderzoek, Sustain, Hoe lang duurt saai?, Lezen om te verbinden, Storm na de beeldenstorm
 • Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Karen de Bot & Dik Kootstra: scholierenacademie rug.nl
Laatst gewijzigd:07 september 2021 09:07