Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie

Levensvragen in de klas bij ingrijpende gebeurtenissen

U pdate: in verband met de coronacrisis gaat deze activiteit helaas niet door.

Recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen heeft aangetoond dat kinderen en jongeren meer last hebben van de aardbevingen dan dat vaak wordt gedacht. Ze zijn angstig en voelen zich niet veilig. Een plek om over hun gevoelens en zorgen te praten, zowel thuis als op school, is van essentieel belang, aldus de onderzoekers. Tijdens deze middag deelt dr. Elianne Zijlstra met ons de belangrijkste bevindingen uit het onderzoeksrapport 'Een veilig huis, een veilig thuis?', met een duidelijke link naar de dagelijkse schoolpraktijk.

Op de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen doet promovenda Anieljah de Kraker-Zijlstra actieonderzoek naar de rol van geestelijke verzorging bij rampen, in het bijzonder in de aardbevingsregio. Een van de doelen van haar onderzoek is om de professionele praktijk van geestelijk verzorgers te ondersteunen en te versterken, die sinds kort werkzaam zijn in de provincie Groningen. Melissa Dales is een van deze geestelijk verzorgers. Zij richt  zich op de sociaal-economische gevolgen van de aardbevingen voor Groningers. Deze middag geeft ze een workshop voor leraren, waarin vragen centraal staan als:

Wat doet een ingrijpende gebeurtenis met jouw leerlingen? Hoe signaleer je angstgevoelens bij kinderen en jongeren? Hoe ga je het gesprek met ze aan over zulke persoonlijke levensvragen?

Programma

15.30 uur Inloop met koffie en thee
15.45 uur Opening en welkom
16.00 uur College door dr. Elianne Zijlstra over haar onderzoek naar de gevolgen van de aardbevingen voor kinderen en jongeren.
16.30 uur College door promovenda Anieljah de Kraker-Zijlstra over haar actieonderzoek naar de rol van geestelijke verzorging bij rampen
17.00 uur Pauze
17.15 uur

Workshop door Melissa Dales, geestelijk verzorger in het aardbevingsgebied (www.gvagroningen.nl):

Levensvragen in de klas: de beleving van een Beving. Wat doet een ingrijpende gebeurtenis met jouw leerlingen? Hoe ga je hierover het gesprek aan in de klas?

18.15 uur Diner, aangeboden door de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen
20.00 uur Uitreiking certificaten, einde programma

Praktische informatie

  • Wanneer: in verband met de coronacrisis gaat deze activiteit helaas niet door.
  • Tijdstip: de dag duurt van 15.30 - 20.00 uur
  • Voor wie: leraren uit het primair en voortgezet onderwijs. Deze activiteit is ook heel geschikt voor zorgcoördinatoren, intern begeleiders en leerlingbegeleiders
  • Locatie: Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Oude Boteringestraat 38, Groningen
  • Kosten: aan deze nascholing zijn geen kosten verbonden
  • Voor vragen kun je contact opnemen met Dik Kootstra: scholierenacademie@rug.nl
Laatst gewijzigd:02 december 2022 11:59