Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie

Docentenmiddag 'Hoe lang duurt saai?'

27 januari 2022

Je kent het wel: soms ben je met iets bezig en lijkt de tijd voorbij te vliegen, terwijl je op een ander moment maar naar de klok blijft kijken en de tijd voorbij kruipt. Prof. dr. Hedderik van Rijn doet onderzoek naar dit fenomeen. In 2020 maakten we het lespakket 'Hoe lang duurt saai?' voor de mentorles met Hedderik, en op 27 januari 2022 organiseren we een docentenmiddag over dit onderwerp in het Universiteitsmuseum - waar op dat moment een hele tentoonstelling loopt over tijd en tijdsbesef!

Wat gaan we doen?

We starten de middag met een lezing door Hedderik van Rijn over zijn onderzoek naar tijd. Daarna is het tijd voor een rondleiding door de tentoonstelling en we sluiten af met een informele Vraag & Antwoord-sessie met Hedderik. We hopen dat deze middag nieuwe inzichten geeft in hoe je zelf tijd ervaart, maar ook in hoe je leerlingen tijd ervaren. Wat maakt dat zij bijvoorbeeld een les saai vinden?

Over de tentoonstelling

De interactieve tentoonstelling Time Will Tell in het Universiteitsmuseum draait om het onderzoek van de afdeling Experimentele Psychologie van de RUG. Onderzoekers aan die afdeling, onder wie Hedderik van Rijn, bekijken hoe mensen tijd in hun hoofd ervaren. Aan de hand van verschillende experimenten kom je erachter hoe jij zelf tijd ervaart. Maar hoe werkt deze ‘interne klok’ van je brein? En waarom is het zinvol om hier onderzoek naar te doen? Deze vragen, en nog veel meer, worden beantwoord in de tentoonstelling.

Ook ga je terug in de tijd in het bijzondere laboratorium van de Groningse psycholoog Gerard Heymans (1867 – 1930). Als eerste psycholoog in Nederland gebruikte hij proefpersonen om wetenschappelijk onderzoek te doen. Zijn experimenten en instrumenten over onder andere tijdsbesef zorgden voor grote doorbraken in de psychologie.

Praktische informatie

  • Wat? Docentenmiddag met tentoonstelling in het Universiteitsmuseum over tijd en tijdsbesef. Docenten krijgen deze middag ook het lespakket 'Hoe lang duurt saai?'
  • Wanneer? 27 januari 2022
  • Waar? Universiteitsmuseum, Oude Kijk in 't Jatstraat 7A in Groningen
  • Voor wie? Deze middag is vooral geschikt voor docenten die lesgeven in de derde klas en voor mentoren
  • Wat kost het? Aan de docentenmiddag zijn geen kosten verbonden
  • Vragen? Voor vragen kun je contact opnemen met Karen de Bot: scholierenacademie@rug.nl
  • NB deze middag gaat alleen door als de coronamaatregelen het op dat moment toelaten
Laatst gewijzigd:11 oktober 2022 15:39