Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie

Wetenschap verbindt

Een inspiratiemiddag ter bevordering van de aansluiting tussen PO, VO en WO

Hoe kunnen we leerlingen kritischer laten nadenken en nieuwsgierigheid stimuleren? Hoe kunnen we leerlingen alvast kennis laten maken met onderzoek en wetenschap? Waarom zou je dat doen? En waarom is dat ook bij de talen van belang? Deze vragen staan centraal op 30 juni bij de inspiratiemiddag voor primair, voortgezet en wetenschappelijk onderwijs (PO, VO en WO). Praktische informatie...

Op de inspiratiemiddag bieden we workshops over wetenschap in de klas aan voor basisschoolleraren en docenten die werken op het voortgezet onderwijs. Tijdens de workshops krijg je laagdrempelige voorbeelden aangeboden, zodat je meteen aan de slag kunt met wetenschap samen met je leerlingen. Na de workshops is er een informatiemarkt waar je met collega’s van VO en PO, wetenschappers en studenten in gesprek kunt gaan onder het genot van een drankje. Ook heb je hier de gelegenheid om lesmaterialen van de Scholierenacademie mee te nemen. Op die manier kun je meteen met wetenschap aan de slag om een kritische houding bij je leerlingen te stimuleren!

decoratieve afbeelding

Het programma

Tijd Wat? Waar?
13:30

Inloop met koffie en thee

(tussentijds instappen om 15.00-15.15 uur is ook mogelijk)

Festivaltuin Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap (GGW)
13:45

Opening door Anita Warmelink (hoofd Scholierenacademie)

Festivaltuin GGW

14:00

Workshopronde 1

  • Taalleren op z’n Gronings
  • Nieuwe Media: do or don’t?
  • Eerste Hulp Bij Onderzoek in de klas
  • Escaperoom Groninger taal/Maak dat de kat wijs (PO)
GGW
15:15

Workshopronde 2

  • De W van vwo bij Frans en Duits
  • Like! Het spel
  • Escaperoom Groninger taal/Maak dat de kat wijs (PO)
GGW
16:30 Informatiemarkt en barbecue

Festivaltuin GGW

decoratieve afbeelding

De workshops

Voor docenten moderne vreemde talen

Ronde 1: Taalleren op z’n Gronings

Universitair docenten Christine Vidon (Frans), Marije Michel (Duits) en Iryna Menke-Bazhutkina geven een workshop waarin ze laten zien hoe ze het taalonderwijs bij de studie Europese talen en culturen hebben vormgegeven. Docenten gaan aan de hand van concrete voorbeelden zelf aan de slag.

Heb je zelf van tevoren nog vragen die je zou willen stellen aan de Christine of Marije? Stuur ze dan alvast in bij de inschrijving!

Ronde 2: De W van vwo bij Frans en Duits

Wat voor onderzoek wordt er op dit moment gedaan en wat kun je ermee met leerlingen? In 15 minuten geven verschillende wetenschappers minicolleges over het onderzoek dat zij doen. Elke onderzoek heeft te maken met moderne vreemde talen en hun context. Denk aan taal en politiek of aan taalverwerving.

Voor docenten Nederlands

Ronde 1: Nieuwe Media: do or don’t?

Het is niet meer vanzelfsprekend dat jongeren gebruik maken van traditionele media voor het checken van nieuws. In plaats daarvan gebruiken jongeren nieuwe media zoals Sikkom, GeenStijl, etc. Maar wat is eigenlijke de bruikbaarheid van deze nieuwe media? Universitair docent dr. Scott Eldrigde II doet onderzoek op het gebied van (Digital) Journalism Studies. Zijn onderzoek naar het begrip van nieuwe soorten journalistiek die online ontstaan zijn, ligt aan de basis van het lespakket ‘Nieuwe Media: do or don’t’. Tijdens deze workshop vertelt Scott over zijn onderzoek en dit lespakket.

Voor leerkrachten in het basisonderwijs

Ronde 1/2: Ontdek het lespakket "Van old noar jong" over de Groningse taal in een escaperoom of maak kennis met het lespakket "Maak dat de kat wijs" over spreekwoorden.

Ronde 1/2: Ontdek het lespakket "Van old noar jong" over de Groningse taal in een escaperoom of maak kennis met het lespakket "Maak dat de kat wijs" over spreekwoorden.

Voor docenten die iets met burgerschap doen

Ronde 2: Like! Het spel

Leerlingen hebben dagelijks te maken met een grote hoeveelheid mediabronnen en influencers, daarom is het belangrijk dat ze begrijpen hoe de invloed van media tot stand komt. In dit lespakket gaat leerlingen aan de slag met ‘stop-and-think’ bij het zien van een mediabericht met als doel om mediawijsheid te creëren. Dit lespakket is tot stand gekomen in samenwerking met dr. Konstantin Mierau, Universitair Hoofddocent Europese Cultuur en Literatuur en bekend van het lespakket ‘Lezen onder de loep’ van de Scholierenacademie. Tijdens deze workshop vertelt Konstantin iets over zijn onderzoek en het lespakket Like! Het spel. 

Voor alle docenten

Ronde 1: Eerste Hulp Bij Onderzoek in de klas

De scholierenacademie heeft afgelopen jaren hulpkaarten voor onderzoeksvaardigheden ontwikkeld. Deze kun je goed inzetten als je leerlingen zelfstandig onderzoek laat doen. De hulpkaarten zijn geschikt voor de middenbouw én er is een hulpkaartenset voor de bovenbouw. Marco vertelt hoe zijn mavo 2-klas onderzoek heeft gedaan met behulp van de hulpkaarten, je gaat aan de slag met een hulpkaartenpad voor je eigen lessen én er is aandacht voor de rol van de docent bij het aanleren van onderzoeksvaardigheden.

De informatiemarkt

Tijdens de informatiemarkt zijn, onder genot van een hapje en een drankje, de volgende activiteiten te bezoeken:

  • Ask a Student-booth: studenten staan klaar om al je vragen over studeren en de overgang van vo naar wo te beantwoorden.
  • Ask a Scientist-booth: heb je na de workshops nog vragen voor de wetenschappers, of wil je graag in gesprek over een onderwerp? Tijdens de braderie kan je op informele wijze in gesprek met de wetenschappers.
  • EHBO-kraam (EersteHulpBijOnderzoekshulpkaartenkraam): wil je bezig met onderzoeksvaardigheden en vind je het handig om alle vaardigheden die je nodig hebt als je onderzoek gaan doen op een rij te hebben? Neem dan de hulpkaarten mee. Op elke hulpkaart staat een onderzoeksvaardigheid uitgelegd, met tips en oefeningen om in de klas mee aan de slag te gaan.
  • Lespakkettenmarkt: ben je geïnspireerd om met wetenschap aan de slag te gaan, maar kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Zoek één (of meer) van onze lespakketten uit om mee naar huis te nemen en te gebruiken in de klas. Inkijkexemplaren + gegevens achterlaten.
  • Date de wetenschapper! Meer informatie over de wetenschapsdates van de wetenschappers zelf. Neem alvast een kijkje op www.wetenschapsdate.nl
  • De out-of-the-box-box: wat zou jij graag willen behandelen als je niet met de eisen voor de eindexamen rekening zou moeten houden?
  • Win & Fail-muur: wat is jouw grootste ‘win’ als docent en wat lukt nog totaal niet?

En nog veel meer!

Praktische informatie

  • Wat? Inspiratiemiddag voor docenten PO en VO
  • Wanneer? Donderdag 30 juni 2022
  • Hoe laat? 13:30-19:00 uur (tussentijds inloopmoment om 15-15:15)
  • Waar? Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Oude Boteringestraat 38, Groningen
  • Prijs? Deze inspiratiemiddag is gratis
  • Vragen? Neem contact op met Joanne Schuitemaker via scholierenacademie rug.nl
  • Aanmelden? Kan via onderstaande knop
Laatst gewijzigd:20 juni 2022 08:02