Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Knowledge and learning Spraakmakende boeken

Spraakmakende Boekenlezing: Roxy - Esther Gerritsen door dr. Janneke Weijermars

Wanneer:do 26-11-2015 19:45 - 21:30
Waar:Academiegebouw (Offerhauszaal) - Broerstraat 5, Groningen

Roxy is een boek over rouw, schaamte en wraak. Op de eerste bladzijde van de roman krijgt het hoofdpersonage Roxy een dreun te verwerken: haar man is verongelukt, samen met zijn minnares. Vóór hun dood had ze een aantal vaste ontsnappingsroutes waarmee ze afstand van het sociale leven kon nemen, bijvoorbeeld naar haar werkzolder, maar die voldoen nu niet meer. Daarom creëert ze nieuwe: ze onderneemt een reis met haar dochter, de oppas en de assistente van haar man.

Roxy - Esther Gerritsen
Roxy - Esther Gerritsen

Het proza van Esther Gerritsen wordt niet zo zeer gestuurd door het plot, maar vooral door de personages, in dit geval Roxy. Nu lijkt er de laatste jaren een nieuw type hoofdpersonage op te duiken in de Nederlandse literatuur: vrouwen die zoeken naar een manier waarop ze zich in sociale context moeten gedragen. Het zijn tobbers, dertigers vaak, meestal kunstenaars, die zich met wisselend succes proberen te plooien naar wat er in hun ogen van hen verwacht wordt. Roxy lijkt sterke overeenkomsten te vertonen met dit type personage. In deze lezing draait het dan ook vooral om het hoofdpersonage Roxy. Verschillende aspecten rond dit personage zullen ter sprake komen, zoals de rol van de verteller, de functie van de ruimte voor de ontwikkeling van het personage, en de relatie tussen de personages Roxy en Ajax (van Sophocles). Dit alles wordt behandeld tegen de achtergrond van eerder werk van Gerritsen en de recente ontwikkelingen in de moderne Nederlandse letterkunde.

Over Spraakmakende Boeken

Spraakmakende Boeken is een jaarlijkse reeks van zeven lezingen over literatuur voor een breed publiek. Op zeven vaste avonden wordt een literair werk besproken dat op het moment sterk in de belangstelling staat. Vooraanstaande specialisten die veelal verbonden zijn aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen, verzorgen deze lezingen. De lezing van 26 november wordt verzorgd door dr. Janneke Weijermars.

Bezoek onze site voor het volledige Spraakmakende Boeken programma van 2015-2016.