Duizend jaar groei en verval van de Romeinse economie: modellen en harde data | Senioren Academie Sociëteit
Wanneer: | ma 11-03-2024 15:00 - 17:30 |
Waar: | House of Connections, Grote Markt 21, Groningen |
Lezing: "Duizend jaar groei en verval van de Romeinse economie: modellen en harde data"
Door: Wim Jongman
Samenvatting
Vanaf de derde eeuw voor onze jaartelling veroverde het oude Rome een groot deel van eerst Italië, vervolgens de rest van de Mediterrane wereld, grote delen van het Midden Oosten en uiteindelijk in de eerste eeuw voor onze jaartelling ook noordwest Europa. Rond het begin van onze jaartelling had het Romeinse Rijk zo een bevolking van ten minste 60 miljoen inwoners, en een eeuw later misschien wel 90 miljoen inwoners, dat wil zeggen iets van een kwart van de toenmalige wereldbevolking, en meer dan enige moderne staat tot het begin van de twintigste eeuw. Het was een rijk met meer en grotere steden dan Europa zou kennen tot in de Industriële Revolutie (de stad Rome had minstens een miljoen inwoners), het had een goed georganiseerd professioneel leger, een efficiënt belastingsysteem, en wetten die de basis zijn geworden van het moderne Europese rechtssysteem. En toch is het Romeinse Rijk ingestort, politiek en militair maar ook demografisch en economisch.
De vraag hoe deze bloei mogelijk is geweest maar zeker ook hoe dit alles zo volledig kon instorten heeft al in de Renaissance de geesten bezig gehouden, en is nog steeds actueel. Ik zal laten zien dat een combinatie van moderne economische analysemodellen en een kwantitatieve analyse van de steeds talrijker archeologische data tot deels nieuwe conclusies kan leiden, of soms tot een veel degelijker bevestiging van oeroude ideeën. Er zijn nu echte data in plaats van slechts verhalen uit oude schrijvers.
Over de Senioren Academie Sociëteit
De Senioren Academie Sociëteit (“SAS”) is sinds 2013 het belangrijkste forum voor het ontmoeten van gepensioneerde docenten in het hoger onderwijs in het noorden des lands, van de RuG, Hanze- en andere hogescholen in het noorden, allen verenigd in de “Universiteit van het Noorden”. Onderlinge kennisoverdracht en ontmoetingen zijn belangrijke aspecten van de SAS: elke tweede maandag van de maand is er een middagbijeenkomst van de leden — ook online te volgen.
Tijdens deze maandelijkse bijeenkomsten in het House of Connections is er een lezing, veelal gegeven door een van de leden over het eigen of een ander vakgebied; tijdens de nazit is er tijd, onder het genot van een hapje en drankje, voor het leggen van persoonlijke contacten met ex-docenten uit alle disciplines van de Universiteit van het noorden.