Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Samen onderzoek doen Industry Relations

Iris Vis per 1 januari 2022 gestopt als Dean of Industry Relations van de RUG

29 maart 2022

Iris Vis is per 1 januari 2022 met haar functie als Dean of Industry Relations van de Rijksuniversiteit Groningen gestopt. In de voorgaande vijf jaar bouwde zij met haar team namens het College van Bestuur aan de strategie en implementatie van de universitaire samenwerking met externe partijen. Nu deze maatschappelijke betrokkenheid een centrale plaats in het nieuwe strategisch plan heeft gekregen en de werkzaamheden structureel in de organisatie zijn ingebed, vond Vis het een mooi moment om de fakkel over te dragen.

“Wij betreuren het vertrek van Iris Vis, maar zijn dankbaar voor haar jarenlange inzet. Zij heeft essentieel pionierswerk verricht om de maatschappelijke betrokkenheid van de Rijksuniversiteit Groningen blijvend te versterken,” aldus Hans Biemans, lid van het College van Bestuur. Vis richt zich sinds 1 januari weer voltijds op haar andere functie van hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Vis ontwikkelde een integrale aanpak voor het opstarten en ondersteunen van initiatieven voor maatschappelijke impact. Deze aanpak richt zich op het leggen van nieuwe contacten met externe partijen, op de interdisciplinaire samenwerking tussen onderzoekers en docenten en op de gezamenlijke vorming van een visie. “Als alle betrokkenen dezelfde doelen voor ogen hebben, dan kunnen er grootse dingen worden bereikt,” zegt Vis.

Samen met haar team bracht Iris Vis de door haar ontwikkelde aanpak ook al herhaaldelijk succesvol in de praktijk. Dit heeft bijgedragen aan het ontstaan van grote samenwerkingsverbanden van de RUG met andere partijen, zoals het Groningen Digital Business Centre en de Digital Literacy Coalition. Ook talloze andere maatschappelijke initiatieven werden door Vis en haar team opgestart of ondersteund, onder andere over de digitale samenleving en de circulaire economie.

Innovatie, een open blik en vooral betrokkenheid bij en voor de samenleving staan centraal in het nieuwe strategische plan voor 2021-2026 van de Rijksuniversiteit Groningen. De universiteit krijgt vier Schools op de thema’s energie, digitalisering, duurzame samenleving en gezondheid. De vier Schools en de Universiteit van het Noorden zijn twee belangrijke nieuwe instrumenten voor de interactie met en de bijdrage aan de samenleving. “Het werk van Iris Vis heeft zeker geholpen om de RUG voor te bereiden op deze nieuwe fase,” aldus Hans Biemans.

Wietske Degen, coordinator Industry Relations, is sinds 1 januari de contactpersoon namens het team. U kunt haar bereiken via w.t.a.degen rug.nl.

Laatst gewijzigd:29 maart 2022 09:42
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...