Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Research and Innovation Support Services Geodienst
Header image Geodienst Blog

Liggen alle veenplaatsen in het veen?

Datum:30 november 2017
Auteur:Paul Haan
de kaart
de kaart

Heeft de naam van de plaats te maken met de locatie van die plaats? Vaak wel: Denk bijvoorbeeld aan Amsterdam of Rotterdam, plaatsen gebouwd bij dammen in de Amstel en de Rotte. Een plaats kan ook verwijzen naar de omgeving van de plaats: Swol (Zwolle) verwijst naar een zwelling (heuvel) in het landschap op die locatie.

Een plaatsnaam kan soms heel letterlijk verwijzen naar de omgeving. In deze kaart zijn alle gebieden in Nederland weergegeven waar veen in de bodem zit, met daarbij alle plaatsen die verwijzen naar veen. Op de kaart is te zien dat de plaatsen die verwijzen naar veen bijna zonder uitzondering in (de buurt van) veengebieden liggen.

Alle plaatsnamen in Nederland zijn uit de basisregistratie topografie (Top10NL) [link] en uit het bevolkingskernen van het CBS [link] gehaald en gevisualiseerd. Hier zijn alle plaatsen waar ‘veen’ in voorkomt uitgehaald. Bijvoorbeeld: Amstelveen, Hoogeveen, Heerenveen en Vriezenveen, maar ook Veenhuizen, Veendam, Eexterveenschekanaal en Kolderveense Bovenboer.

Bekijk de kaart hier.