Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Research and Innovation Support Services Geodienst
Header image Geodienst Blog

Een open energy grid van de wereld

Datum:28 juli 2016
WorldEnergyGrid
WorldEnergyGrid

“Meer gebruik maken van duurzame energie is niet zo eenvoudig als alleen het installeren van meer windturbines en zonnepanelen. Waar het om gaat is een combinatie van waar generatie plaatsvindt, waar de energievraag zich bevindt en welke infrastructuur er aanwezig is of juist tekort schiet om die energie te transporteren. Voor het verhogen van de hoeveelheid hernieuwbare energie zijn aanzienlijke investeringen in nieuwe infrastructuur nodig, maar de onderzoeksgemeenschap heeft aan een gebrek aan accurate, gedetailleerde en open data over het elektriciteitsnet (energy grid). Dit gebrek aan gegevens beperkt de aanbevelingen die onderzoekers kunnen doen over hoe miljarden euro's het beste kunnen worden besteed en welke beleidskeuzes nodig zijn om de energietransitie te vergemakkelijken.” website

Bart Wiegmans (MSc in Energy and Environmental Sciences) heeft voor zijn masterscriptie een bewerking gemaakt van de energy grid data vanuit OpenStreetMap. Met de bewerking is de data geschikt geworden voor capaciteitsberekeningen. De bewerkte data zijn een zeer belangrijke toevoeging voor het onderzoek naar energievraagstukken: de beschikbare ‘proprietary’ energiedata die nu vooral in het bedrijfsleven worden gebruikt, omvatten restricties waardoor onderzoekers er niet mee mogen publiceren. Met de open energy grid data van Bart is dit probleem te omzeilen.

Begin deze maand is de dataset genomineerd voor de Nederlandse Dataprijs. Daarbij is het van belang dat de meerwaarde van deze dataset duidelijk is. De Geodienst heeft Bart geholpen om deze meerwaarde inzichtelijk te maken voor het bredere publiek middels een website waarop het verhaal verteld wordt.

De dataset van het open energy grid is tot nu toe bewerkt voor Nederland, Duitsland en delen van de Verenigde Staten. Het doel van de Geodienst is om de bewerkingen te automatiseren, waardoor het gemakkelijker is om voor de hele wereld open energy grid data te creëren. Laat ons weten wat jullie van dit idee vinden!

De prijsuitreiking van de Nederlandse Dataprijs is op woensdag 9 november, vol hoop wachten we af.