Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Research and Innovation Support Services Geodienst
Header image Geodienst Blog

Gaan we komend jaar een revolutie meemaken in de Geografie?

Datum:23 mei 2017
Teamontwikkeling, "How to make toast"
Teamontwikkeling, "How to make toast"

Afgelopen week las ik een artikel in dagblad van het noorden. Hierin werd geconstateerd dat er steeds minder mensen in de geografie aan de slag gaan en dat het werkveld dat “jammer” vindt.
Jammer voelt een beetje machteloos. Volkomen onterecht zou ik daar aan willen toevoegen. Sinds wij drie jaar geleden de Geodienst, het ruimtelijk expertisecentrum van de RUG opgericht hebben, merken wij eigenlijk het tegenovergestelde. Er is een continu groeiende vraag naar geo-expertise en al onze studenten vinden al een baan voor ze zijn afgestudeerd. We ondersteunen wetenschappers, geven onderwijs, genereren originele data of voeren analyses uit. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe tools (vb1, vb2, vb3) en dat met letterlijk een handvol medewerkers en een groep enthousiaste studenten. Het centrale thema is daarbij altijd Geo-informatie. In start-up city Groningen pionieren we met deze nieuwe insteek op het geo-vakgebied en een leane organisatievorm. Een mooi compliment als vervolgens organisaties als Sweco, Oxford University en RTLnieuws geïnteresseerd zijn in die werkwijze en expertise. De crux zit ‘em in wat je “toegepaste geografie” zou kunnen noemen. Dit betekent dat we pragmatisch oplossingen leveren op zeer uiteenlopende vragen. Het grote voordeel van Geografie ten opzichte van bijvoorbeeld statistiek of scheikunde is dat de voorbeelden erg toegepast zijn en iedereen de voorkennis heeft om ze te begrijpen. Dat je je voorbeelden kunt uitleggen aan de hand van een universeel bekende visualisatie (de kaart) helpt enorm.
Na mensen enthousiast gemaakt te hebben met wat er mogelijk is, is de volgende stap om daadwerkelijk te leveren. Met de enorme hoeveelheid open data in Nederland, vele prachtige tools als QGIS of ArcGIS online is het mogelijk om heel snel goede oplossingen te realiseren. Een nieuwe dataset, een visualisatie van een analyse of een online webviewer, daar worden klanten, partners en wijzelf enthousiast van. In ons team mixen we GIS-specialisten en geografen met software ontwikkelaars, landschapshistorici, planologen, archeologen, biologen of AI experts. Je zou kunnen zeggen, verschillende types geeks. Misschien heb je deze niet allemaal voorhanden in je organisatie, neem er dan een paar aan, beginnend met een creatieve software ontwikkelaar.
Ook in traditioneel niet als zeer innovatief bekend staand gemeenteland broeit er iets. Het is ook veel leuker om zelf te bedenken wat goede ideeën zijn en daarmee aan de slag te gaan. Houd komend jaar Opsterland en buren maar eens in de gaten, dan zie je wat ik bedoel.
Het is echt tijd om het stoffig imago van geografie af te werpen en naast de technologische voortgang ook een mindset van deze tijd aan te meten. Alle geo collega’s zou ik willen vragen mee te doen en niet aflatend goede voorbeelden voor het voetlicht te brengen en domeinoverstijgend andere vakgebieden nog beter te maken. De wereld heeft ons nodig.