Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Research and Innovation Support Services Geodienst
Header image Geodienst Blog

What have the Romans done for us?

Datum:19 oktober 2016
Auteur:Niek van Ruler
De locatie van een vondst
De locatie van een vondst

Hebben jullie die panda’s ook gezien op en rond de universiteit? Zijn deze stiekem meegenomen na het personeelsuitje naar Wildlands in Emmen of zijn het andere beesten? Ik zal het mysterie ontrafelen. Het gaat hier om zogenaamde PAN digital architects, afgekort panda’s. Dit zijn medewerkers van de Geodienst, die aan het PAN-project werken.

PAN is een afkorting van ‘Portable Antiquities of the Netherlands’. Het is een project in navolging van het Britse project ‘Portable Antiquities Scheme’. Het project heeft als doel om een digitale verzameling te worden van alle kleine archeologische vondsten uit privé collecties in Nederland. Een hele generatie van amateur detectorzoekers is zeer actief geweest en heeft vele vondsten van waarde thuis liggen. Maar dit is een generatie die aan het uitsterven is. Het PAN-project heeft tot doel om de informatie over de vondsten en waar ze gevonden zijn te waarborgen, voordat deze verloren gaat.

In dit project werken de VU en de Geodienst samen, waarbij de VU de mankracht levert om de vondsten in te voeren en de Geodienst de applicatie ontwikkelt. Acht archeologische experts gaan de komende jaren bij detectorzoekers langs om samen de vondsten te fotograferen en in te voeren in de PAN-applicatie. Deze detectorzoekers hebben met een metaaldetector vaak een grote collectie opgebouwd met antieke vondsten.

De PAN-applicatie wordt ontwikkeld door een team van vier experts. Fase 1, waarmee de vondsten kunnen worden ingevoerd, is zojuist met succes afgerond! Inmiddels zijn er al zo’n 800 vondsten ingevoerd. Dit zullen er uiteindelijk meer dan 100.000 worden.

What have the Romans done for us?
In de volgende fase van het project worden de ingevoerde vondsten beschikbaar gemaakt voor onderzoekers, de detectorzoekers en het algemene publiek. Daarnaast wordt een mechanisme toegevoegd waarmee de vondsten gedetermineerd kunnen worden: het indelen van vondsten in ‘categorieën' met informatie over de periode, het gebruik, etc. De waarde van de vastgelegde vondsten ligt niet alleen in de kenmerken van het object, maar meer nog in de vindplaats. Aan de hand van de locaties van de vondsten, vastgelegd in PAN, krijgen onderzoekers mogelijk nieuwe inzichten over waar bepaalde volkeren zich ophielden.