Skip to ContentSkip to Navigation
Society/businessCenter for Information TechnologyResearch and Innovation SupportServicesGeodienst
Header image Geodienst Blog

Fietsbereikbaarheid Nederlandse Steden

Datum:18 oktober 2017
Auteur:Govert Schoof
Wat is de beste fietsstad van Nederland?
Wat is de beste fietsstad van Nederland?

Of je nou wel of geen voorrang hebt op de Eikenlaan als fietser, in beide gevallen bezet Groningen de 2e plaats qua fietsbereikbaarheid van Nederland! Utrecht scoort nipt beter. In Utrecht kun je op de fiets vanaf de Domtoren een gebied van ruim 160 km2 bereiken. Groningen volg kort daarop met 159,6 km2. 

In deze analyse die we gedaan hebben met de OSMTools Plugin in Qgis, hebben we ook de steden Rotterdam, Leiden, Amsterdam, Nijmegen, Leeuwarden en Maastricht onderzocht. Het gebied wat je vanaf het centrum in deze steden op de fiets in een halfuur kunt bereiken is gemiddeld 145 km2.

Almere was de hekkensluiter van onze analyse. In deze nieuwe stad kun je vanaf het centrum slechts 110 km2 bereiken binnen een halfuur. De belangrijkste oorzaak hiervan is de ligging aan het Markermeer, waardoor de fietsbaarheid in het zuiden en westen flink beperkt wordt. In vergelijking met andere landen scoort fietsland Nederland goed.

Deze analyse en visualisatie zijn een op zichzelf staand experiment. Gezien de vele enthousiaste reacties hierop beraden we ons op een mogelijk vervolg.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via Geodienst rug.nl