Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Research and Innovation Support Services Geodienst
Header image Geodienst Blog

Pro Tips: de coolste nieuwe open-source geo tools van dit moment.

Datum:14 augustus 2017
Take notes!
Take notes!

Wij filterden de beste apps voor je uit vanuit de FOSS4G Parijs

Afgelopen maand heeft een delegatie van de Geodienst deelgenomen aan hét open source geo congres van het jaar. De FOSS4G (Free and Open Source Software for Geospatial) in Parijs. Het vond plaats op de campus in Marne-la-Vallée op de School voor Bruggen en Wegen. Honderden deelnemers, waaronder 7 geeky Geodiensters, deelden hun ervaringen met open source (GIS). (Lees tot het einde voor een nabeschouwing van het bomvolle programma!)

De eerste dag van het weekprogramma stond in het teken van workshops, hieronder vind je de top 5 van de workshops. Op de tweede, derde en vierde dag bestond het programma uit keynotes en thematic tracks. Van de presentaties uit de thematic tracks kun je hieronder ook een top 5 lezen. Daarnaast liep er een Missing Maps project in Congo waar nog satellietfoto's gekarteerd moesten worden voor humanitaire hulp. Uiteraard droegen wij ook een steentje bij.

Top 5 Workshops

  1. CARTO - https://carto.com/   Sylvia de Boer: “Tijdens de workshop van CARTO heb ik geleerd hoe je met behulp van CARTO Builder mooi gevisualiseerde web interfaces kan maken met je data.”
  2. FOSS4G routing with pgRouting - http://pgrouting.org/ Niek van Ruler: “De ‘FOSS4G routing with pgRouting’ workshop heeft me in een halve dag van een onbekende in routing land gemaakt tot iemand die een webbased applicatie kan bouwen met pgRouting, geoserver en openlayers.”
  3. Melown - https://www.melown.com/ Jelmer van der Linde: “Bij de workshop van Melown heb ik kennis gemaakt met hun open source infrastructuur voor 3d viewers en zelf een viewer voor een landschap met hoogtemodel opgezet.”
  4. TGRASS - https://grasswiki.osgeo.org/wiki/Temporal_data_processing Leon van der Meulen: “Dankzij de TGRASS workshop kan ik nu grote temporele raster datasets processen, analyseren en visualiseren. Zelfs in 3D en als animatie!”
  5. Remote Sensing: Land cover monitoring - https://www.orfeo-toolbox.org/ Marijke Molema: “Tijdens de workshop over remote sensing heb ik geleerd hoe je je computer kunt ‘trainen’ een grote satellietfoto snel te kunnen classificeren met gebruik van Open Source tools.”


Top 5 Thematic Tracks

  1. Zoo-project - http://www.zoo-project.org/ Tijdens de presentatie van het ZOO-project was te zien dat er al ruim 500 GIS-tools beschikbaar via één bibliotheek voor web processing services. Hiermee kun je verschillende bewerkingen en analyses on the fly in een browser doen. Eenvoudige hillshades tot complexe analysemodellen worden zo toegankelijk voor iedereen.
  2. Geopaparazzi - http://geopaparazzi.github.io/geopaparazzi/ Geopaparazzi is een laagdrempelig, gratis Android app voor al je survey-behoeftes. Je kan notities en foto’s koppelen aan GPS-coördinaten, maar ook features intekenen op een kaart. Veldwerk wordt een stuk gemakkelijker.
  3. Pirate Pip - https://twitter.com/ijturton Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om data te verzamelen en op te vragen op plekken waar weinig of geen internet aanwezig is. Denk hier aan plekken op zee of op grote vlakten. Pip the Pirate gebruikt nu een raspberry pi om zijn piratenkaarten op zee te kunnen gebruiken.
  4. GraphHopper - https://www.graphhopper.com/ Bij de presentatie van GraphHopper werd pas inzichtelijk hoe moeilijk het is om te berekenen wat de gemakkelijkste weg is van A naar B. Wat vinden personen het belangrijkst? Korte reistijd? Weinig overstappen? Hoe lang mag een overstap duren? Hoeveel wil een persoon te voet afleggen? Allemaal ‘kosten’ die mee wegen in de GraphHopper tool.
  5. Hexagons! - http://www.eawag.ch/ De all-time favourite van de Geodienst (check ons logo), Luís Moreira de Sousa legde nog even haarfijn uit waarom hexagonen zo belangrijk zijn in onze wereld. Hexagonale rasters rekenen gemakkelijker en hexagons hebben het voordeel veel beter de visualisatie en analyses over te brengen dan vierkant of cirkels dat kunnen.

Bonus. Het PAN-project - https://www.portable-antiquities.nl/      
Wat natuurlijk een vermelding waard is, is de presentatie van onze eigen Niek van Ruler die vertelde over het PAN-project van de de VU en de Geodienst. Het is een platform voor metaaldetectorvondsten, gekoppeld aan verschillende systemen en databases. Sinds kort is de publieke website beschikbaar! 

Al met al een zeer nuttige en interessante week gehad in de grootste metropool van Frankrijk. Komend jaar kunnen we hopelijk weer een verslag doen met de trends voor 2018. Fijne vakantie en succes met deze nieuwe tools! Nog aanvullingen? Tip ons via twitter