Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieResearch and Innovation SupportVirtual Reality en VisualisatieVirtual Reality en 3D-visualisatie

VR in de Psychologie

Behalve in de 'exacte' wetenschappen heeft Virtual Reality (VR) ook in de psychologie vele nuttige toepassingen. Zo is VR zeer geschikt voor het doen van psychologische experimenten, door de hoge mate van herhaalbaarheid en controle over de condities. Onderzoekers kunnen hun proefpersonen zo heel gecontroleerd bepaalde stimuli aanbieden. Indien noodzakelijk is mogelijk om fysiologische parameters te registreren door de proefpersoon aan te sluiten op bijvoorbeeld hartmonitors of bloeddrukmeters.

Daarnaast kan VR ingezet worden bij het onderzoeken of behandelen van angststoornissen zoals bijvoorbeeld hoogtevrees, claustrofobie, en sociale angsten.


Hoogtevrees in de Reality Cube
Hoogtevrees in de Reality Cube

Fobiebehandeling met Virtual Reality

Virtual Reality is bij uitstek geschikt voor het behandelen van fobieën zoals hoogtevrees, pleinvrees, vliegangst, angst voor spinnen, eetstoornissen, diverse sociale angsten, etcetera. Deze vorm van behandeling wordt ook wel VRET genoemd: Virtual Reality Exposure Therapy. »

Een proefpersoon ontwijkt een virtuele tegenligger in het Chicken Experiment
Een proefpersoon ontwijkt een virtuele tegenligger in het Chicken Experiment

Psychologische experimenten: het Chicken Experiment

Ook voor het doen van psychologische experimenten is Virtual Reality zeer geschikt. Het 'Chicken Experiment', een onderzoek naar onbewust gedrag ten opzichte van stereotypen, is hiervan een goed voorbeeld. »

Virtuele vlindertuin
Virtuele vlindertuin

Virtuele vlindertuin

Hoe kan je een virtuele vlindertuin zodanig ontwerpen dat mensen optimaal kunnen herstellen? Roos Pals hoopt, gebruikmakend van de faciliteiten van het HPC/V, deze vragen te kunnen beantwoorden. »
Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:21
printView this page in: English