Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieResearch and Innovation SupportVirtual Reality en VisualisatieVirtual Reality en 3D-visualisatie

Moleculaire Visualisatie

Visualisatie van moleculaire structuren in 3D kan wetenschappers beter inzicht geven in hun data. Voor dit doel bestaan veel softwarepakketen, de meesten werken op een desktop computer, maar ontberen de mogelijkheid om de structuur in immersive 3D te ervaren. Bij het HPC/V hebben we twee populaire pakketten (PyMol en VMD) aangepast zodat ze werken in onze Virtual Reality installaties. Stelt u zich voor uw structuren te presenteren in het 10 meter brede Reality Theatre met behulp van PyMol, of uw structuur met VMD te analyseren terwijl u er midden in staat in de Reality Cube!

VMD in de Reality Cube
VMD in de Reality Cube

VMD

VMD is een bekend programma voor weergeven, animeren en analyseren van grote biomoleculaire systemen en maakt gebruik van 3D graphics en een ingebouwde script taal. VMD biedt een breed scala aan methodes voor het renderen en kleuren van moleculen. Het kan gebruik worden om data afkomstig van een moleculaire dynamica simulatie, te animeren en te analyseren. Om VMD geschikt te maken voor de Reality Cube hebben we VRJuggler gebruikt.

Pymol in het Reality Theatre
Pymol in het Reality Theatre

PyMol in het Reality Theatre

PyMol is een op Python gebaseerd programma voor moleculaire visualisatie. Gebruikmakend van het softwarepakket Chromium hebben wij het geschikt gemaakt voor 3D weergave in het Reality Theatre. Een geweldige manier voor een chemicus om zijn/haar data te laten zien voor een grote groep mensen. »

Moleculaire visualisatie
Moleculaire visualisatie

Introductiecursus Moleculaire Visualisatie

Uitgaand van VMD en PyMol heeft het HPC/V een introductiecursus 'moleculaire visualisatie' ontwikkeld. In deze cursus leert u diverse praktische tips met betrekking tot het visualiseren van molecuulstructuren. Behalve algemene tips gaat u ook naar huis met basiskennis van PyMol en VMD, zowel op desktop-PCs als in het Reality Centre. »

MolDRIVE in de Reality Cube
MolDRIVE in de Reality Cube

MolDRIVE: interactieve moleculaire dynamica

Met MolDRIVE, ontwikkeld aan de TU Delft, kunnen chemici een moleculaire dynamica (MD) simulatie interactief bestuderen. De gebruiker kan zelf aan atomen 'duwen' en 'trekken', en zo interessante situaties creëeren die door de simulatiesoftware volgens de natuurkundige wetten doorgerekend wordt. Zo ontstaat een virtueel laboratorium in de Reality Cube. »

Molecular graphics
Molecular graphics

Opvallende afbeeldingen en films

Tegenwoordig maakt molecular graphics deel uit van de standaard tools van de moleculaire wetenschapper. Op verzoek kunnen we onze kennis en ervaring toepassen om bijzonder mooie afbeeldingen van uw molecuul te maken. Ook films behoren uitdrukkelijk tot de mogelijkheden, zelfs stereo films. Informeer naar de mogelijkheden voor uw systeem.

Laatst gewijzigd:18 augustus 2017 11:41
printView this page in: English