Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Research and Innovation Support Virtual Reality and Visualisation Virtual Reality and 3D-visualisation

Medische toepassingen

Virtual Reality heeft vele toepassingen in het medische domein, variërend van onderzoek naar visuele perceptie tot het in 3D bekijken van scans uit CT- en MRI-scanners.


Volume rendering of a CT scan
Volume rendering of a CT scan

Volume visualisatie in VR

Gegevens uit een medische scan (zoals een CT- of een MRI-scan) worden traditioneel als losse 'plakjes' bekeken. Wanneer deze plaatjes op elkaar gestapeld worden tot een 3D volume, kan de scan in zijn geheel worden bekeken. Met deze techniek, 'Volume Rendering', zijn de 3-dimensionale structuren veel makkelijker te herkennen, helemaal wanneer men er in 'stereo' naar kijkt.

Op het gebied van volume rendering zijn er verschillende software-pakketten; zowel commercieel als open-source. Voor de Reality Cube en de mobiele 3D set is het open-source pakket 'Simian', dat zeer mooie beelden produceert, omgezet. Hierdoor kunnen artsen en/of onderzoekers een 3D scan levensecht bekijken en er als het ware 'middenin staan'.

Trappen-experiment in de Reality Cube
Trappen-experiment in de Reality Cube

Trappen-experiment in de Reality Cube

Een onderzoek van de afdeling Oogheelkunde van het UMCG naar de zichtbaarheid van trappen voor slechtzienden. In de Reality Cube is onderzocht  hoe een trap er qua vorm en patroon uit moet zien, om voert het HPC&V het Trappen-experiment uit om te onderzoeken welke trappen qua vorm en bekleding het beste zijn voor slechtzienden. »

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:22