Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Research and Innovation Support Virtual Reality and Visualisation Virtual Reality and 3D-visualisation

Virtual Seaports Designer

Virtueel hoofdkantoor van Groningen Seaports
Virtueel hoofdkantoor van Groningen Seaports

Door Martijn Pilon (Groningen Seaports)

Na een aantal gesprekken en het zien van indrukwekkende beelden in het Reality Centre van verschillende 3D-projecten die het HPC/V van de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkeld had, besloot Groningen Seaports eind 2004 om haar havens in een virtuele omgeving te presenteren. De keuze voor de RUG was vanwege de aanwezige expertise op het gebied van driedimensionale presentaties logisch en vanzelfsprekend. Tijdens de nieuwjaarsreceptie begin 2005 werd de Eemshaven in een goedgevulde Evenementenhal voor het eerst in 3D aan de relaties van Groningen Seaports gepresenteerd. Een doorslaand succes, waar nog regelmatig aan gerefereerd wordt. In augustus van datzelfde jaar was de basisopzet van het model klaar en werd het geïnstalleerd in de presentatiezaal van Groningen Seaports.

Virtual Seaports Designer, met weergave van Delfzijl
Virtual Seaports Designer, met weergave van Delfzijl

Sindsdien wordt de Virtual Seaport Designer zeer regelmatig ingezet. Vaak bij groepen die een bezoek brengen aan Groningen Seaports, maar vooral ook bij potentiële klanten die een vestiging in Delfzijl of de Eemshaven overwegen. Door de fabriek of bedrijfsgebouw van die klant alvast in het model te projecteren, krijgt de klant al een heel reëel beeld hoe het er mogelijk uit kan komen te zien, en op die manier levert het medium een hoge bijdrage tijdens het verkoopproces. Daarnaast wordt de Virtual Seaport Designer ingezet op infoavonden, MER-bijeenkomsten, rondleidingen voor nieuw personeel en stagiaires, etc. Tevens is het mogelijk om screenshots te maken van het model, die onder meer gebruikt worden voor presentaties, website en brochures.

De Virtual Seaport Designer is breed inzetbaar, is flexibel, benadert de werkelijkheid en visualiseert toekomstige plannen tot een reële, levendige weergave. Plannen worden werkelijkheid! Dat is ook de kracht van visualisatie: ‘seeing is believing’. De samenwerking met de makers van het model is tot op heden zeer plezierig verlopen, wensen en aanpassingen worden snel doorgevoerd. Kortom, Groningen Seaports is zeer tevreden over de Virtual Seaport Designer en over de mogelijkheden die driedimensionale beelden kunnen bieden.

Laatst gewijzigd:17 oktober 2017 14:28