Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieResearch and Innovation SupportVirtual Reality en VisualisatieVirtual Reality en 3D-visualisatie

Fobiebehandeling met VR

Vliegangst behandelen met VR: Een virtueel vliegtuig-interieur in de Reality Cube
Vliegangst behandelen met VR: Een virtueel vliegtuig-interieur in de Reality Cube

Therapie in de Cube

Virtual Reality is bij uitstek geschikt voor het behandelen van fobieën zoals hoogtevrees, pleinvrees, vliegangst, angst voor spinnen, eetstoornissen, diverse sociale angsten, etcetera. Deze vorm van behandeling wordt ook wel VRET genoemd: Virtual Reality Exposure Therapy.   

Hoogtevrees in een virtuele machinekamer, in de Reality Cube
Hoogtevrees in een virtuele machinekamer, in de Reality Cube

Voorbeeld: hoogtevrees

Een voorbeeldtoepassing van Virtual Reality bij het behandelen van hoogtevrees is te zien in dit filmpje.
In de film ziet u een gebruiker in een virtuele wereld (de machinekamer van een groot schip) in de Reality Cube. Terwijl de gebruiker dichterbij de rand komt en over het hekje kijkt, wordt het perspectief in de geprojecteerde beelden continu aangepast, zodat het overeenkomt met de positie van zijn hoofd. Hierdoor lijkt het voor de gebruiker in de Cube alsof het hekje er echt staat en hij in de diepe afgrond erachter kan kijken.

Virtuele spin in de Reality Cube
Virtuele spin in de Reality Cube

Virtueel of echt?

Door het virtuele karakter kan VRET voor een patient laagdrempeliger zijn dan traditionele vormen van therapie: zo zal een patient liever eerst met een virtuele spin 'oefenen' dan meteen met een echte spin geconfronteerd worden.

Ook al is een gepresenteerde situatie 'alleen maar' virtueel, door het grote 'presence'-effect van bijvoorbeeld de Reality Cube wordt de angst vaak zeer effectief opgeroepen. Uit onderzoek blijkt dat de angst na verloop van tijd ook daadwerkelijk minder wordt.

Een virtuele hond in de Reality Cube
Een virtuele hond in de Reality Cube

Controle

De therapeut heeft volledige controle over de gecreëerde situatie, en een situatie kan ook exact herhaald worden voor meerdere behandelingen of bijvoorbeeld voor onderzoek naar effectiviteit. Ook is het voor de therapeut mogelijk om de 'situatie' tijdens de behandeling naar believen aan te passen: te denken valt aan de hoogte van een afgrond, grootte van een plein, het aantal spinnen/honden/mensen, etcetera.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:22
printView this page in: English