Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieResearch and Innovation SupportVirtual Reality en VisualisatieVirtual Reality en 3D-visualisatie

Virtuele Opgraving Crustumerium

Virtuele Opgraving in Crustumerium
Virtuele Opgraving in Crustumerium

Vijftien kilometer ten noorden van Rome lag vroeger (800-450 BC) Crustumerium. Groningse archeologen doen daar geregeld onderzoek. Tijdens een van de laatste bezoeken is een graftombe helemaal uitgegraven en met behulp van een laserscanner opgemeten. Het resultaat was een zeer grote puntenwolk, die helaas zo groot bleek te zijn dat de software van de archeologen er niet mee overweg kon. Het HPC/V is uiteindelijk gevraagd om deze data te verwerken tot een gedetaileerd 3D model. Dit model kan in de Reality Cube bekeken worden waarbij men het gevoel krijgt zelf aanwezig te zijn in de oorspronkelijke grafkelder. Dit is nu ook nog de enige mogelijkheid om de tombe te bekijken, omdat de opgraving nu weer dicht gemaakt is.

Met behulp van een Kinect sensor kunnen onderzoekers een virtuele zaklamp bedienen. In onderstaand filmpje is dat goed te zien. Daar lijkt het net alsof de zaklamp zich ver weg van de onderzoeker bevindt, maar vanuit het standpunt van de onderzoeker zit de zaklamp precies op de plek van de hand.

Meer info over de opgravingen is te vinden op de website crustumerium.nl.

Laatst gewijzigd:17 oktober 2017 14:23
printView this page in: English