Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieResearch and Innovation SupportVirtual Reality en Visualisatie

4k Video

Vergelijking van scherm resoluties
Vergelijking van scherm resoluties
Wat is dat eigenlijk, 4k video? In feite is het een beeldformaat dat ongeveer vier keer full HD is. Dus één beeld 4k is 4096*2160 pixels. Ongecomprimeerd zou dat neer komen op circa 8 Gbit per seconden (inclusief ultra hoge kwaliteit audio). In de praktijk is het ongeveer 5.5TByte voor anderhalf uur film (1200 dvd's).
4k beeld (klik & download 9MB plaat)
4k beeld (klik & download 9MB plaat)

Voordelen van 4k video

Een voordeel van 4k cinema is dat men dichter op het scherm kan gaan zitten of naar een groter beeld kan kijken, met als gevolg dat de kijkhoek groter wordt, zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat. Een grotere kijkhoek leidt dan weer tot een grotere 'emotional response'. Voor wetenschappelijke visualisaties is vooral van belang dat er met nog meer detail naar de data gekeken kan worden.

Geografisch Informatie Systeem
Geografisch Informatie Systeem

4k in het Reality Theater

Het grote scherm van het HPC/V is prima geschikt voor het weergeven van 4k video. In feite is het nog geschikter, omdat het cylindervormige scherm een kijkhoek heeft van maar liefst 135 graden. Het gevoel van 'presence' is daar zo groot dat het een heuse Virtual Reality ervaring wordt. Helaas zijn wij nog niet in staat om 4k video zomaar af te spelen. De video moet eerst gesplitst worden in zes gescheiden films, voor elke projector één.

Chroma-key voor 4k video
Chroma-key voor 4k video

Chroma key

Helaas beschikt het HPC/V niet over een 4k camera. We hebben een 4k video gemaakt door een gewone HD camera te nemen en het scherm groen te maken, waardoor we later op het groene vlak de 4k data konden toevoegen. Door verschillende tinten groen te gebruiken kon de docent toch zien wat hij aan wees op het groene vlak.

4k in 3D stereo

Het Reality Center is eigenlijk bedoeld om interactief live beelden te genereren, die rechtstreeks uit de data geproduceerd worden en die weer te geven in 3D stereo. Ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde Reality Center hebben we zelf een spectaculaire 4k stereo film gemaakt, met daarin een overzicht van allerlei projecten die we gedaan hebben.

Laatst gewijzigd:17 oktober 2017 14:20
printView this page in: English