Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology News

Studententeam winnaars 5G Student Battle met slim veiligheidsvest voor politieagenten

16 november 2020

Studententeam 5G en Veiligheid is door de vakjury verkozen tot winnaar van de 5G Student Battle. Het team bedacht een slim veiligheidsvest met sensoren en camera’s die de veiligheid van agenten op straat moet verbeteren. Het vest heeft ook camera’s en sensoren op de achterkant, die functioneren als een extra paar ogen. Tijdens de 5G Student Battle werkten zes studententeams, bestaande uit mbo-, hbo- en wo-studenten, samen aan innovatieve producten of diensten voor de toekomst waarbij gebruik wordt gemaakt van 5G.

De finale, die op 15 november werd uitgezonden via een livestream, trok meer dan 350 man online publiek.

De 5G Student Battle werd georganiseerd door 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en Alfa-college. De presentatie van de finale lag in handen van Gwen van Poorten, bekend van BNNVara.

Studententeam 5G en Veiligheid winnaars 2020. Foto: Alisha de Vries
Studententeam 5G en Veiligheid winnaars 2020. Foto: Alisha de Vries

Doorbraak van maatschappelijk probleem

Het team 5G en Veiligheid won de juryprijs en ging naar huis met zes VR-brillen (Oculus Quest).

"Dit idee is wereldwijd toepasbaar en het zou een doorbraak kunnen betekenen voor het oplossen van een maatschappelijk probleem, met behulp van 5G", aldus Wim van de Pol, voorzitter van de vakjury en lid van het College van Bestuur ROC Noorderpoort. Het studententeam voerde deze opdracht uit voor het Innovatiehuis Politie Noord-Nederland.

Naast deze hoofdprijs kon het publiek €5000 verdelen over de teams. Het team 5G en Sport ontving de meeste publieksstemmen en het hoogste bedrag met hun slimme systeem om het aantal personen in een (sport)ruimte te monitoren en te voorspellen wanneer deze ruimte in de toekomst vol is.

En er waren nog meer prijzen: De jury reikte zes keer een NB-IoT starterskit (beschikbaar gesteld door Vodafone) uit aan het team met de beste IoT-oplossing: team 5G and Mobility. Dit team bedacht een manier om met behulp van sensoren op de bussen van Arriva en het 5G-netwerk de kwaliteit van de weg en de condities van de omgeving in kaart te brengen.

En de prijs voor de beste pitch ging naar het team 5G en Zorg. Dit team won zes luidspreker sets van Dell.

Mbo, hbo en wo in één battle

“Het unieke aan dit event is dat de studenten samenwerken in breed samengestelde teams: mbo’ers, hbo’ers en universitaire studenten zitten bij elkaar in een team. En dat werkt!” aldus Peter Rake, programmamanager bij 5Groningen. Elk studententeam werd begeleid door één of twee teamcoaches afkomstig van één van de 11 partners van 5Groningen.

Volgens Emme Groot, bestuursvoorzitter van Economic Board Groningen, is het event waardevol voor de regio. “Economic Board Groningen wil de bedrijvigheid in het aardbevingsgebied stimuleren. Het begint allemaal bij het onderwijs. Het is fantastisch om de samenwerking tussen studenten van verschillende opleidingen te zien.“

Vakjury

De vakjury van de 5G Student Battle bestond uit Wim van der Pol (College van Bestuur ROC Noorderpoort), Hugo Velthuijsen (Directeur Marian van Os Centre of Expertise Ondernemen Hanzehogeschool Groningen), Enno van der Werff (College van Bestuur Alfa-college), Prof. dr. ir. Bayu Jayawardhana (Professor in Mechatronics and Control of Nonlinear Systems University of Groningen) en Stef van der Ziel (Ondernemer en eigenaar van Jet-Stream).

Laatst gewijzigd:27 november 2020 15:47

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 17 mei 2021

  ‘Jongeren stimuleren, dat is mijn belangrijkste taak’

  Vierenhalf jaar geleden ontving hij de Nobelprijs. Tijdens de uitreiking in Stockholm nam Ben Feringa zich voor: nu ga ik wetenschap op de kaart zetten. Zijn missie krijgt een nieuwe impuls met de oprichting van het Ben Feringa Fonds, bedoeld om de...

 • 10 mei 2021

  ‘Gun dementerenden meer vrijheid hun sociale leven vorm te geven’

  Thuiswonende ouderen met geheugenproblemen zijn buitengewoon vindingrijk om zelf controle te houden over hun activiteiten buitenshuis. Demografen Jodi Sturge en Mirjam Klaassens zijn onder de indruk. ‘Of deze mensen meer kunnen dan we denken? Nee,...