Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Samen kijken naar het hapje uit de zon

30 juni 2021

Donderdag 10 juni was er een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland te zien. Rond het middaguur schoof de maan een stukje voor de zon, zodat het leek of hier een hapje uit genomen werd.. De Rijksuniversiteit Groningen deelde op diverse plekken in stad en provincie Groningen eclipsbrillen uit aan wie wilde kijken, en zond een livestream uit vanaf de Blaauw Sterrenwacht in Groningen.

Prachtig weer

Het grootste deel van de dag schitterde de zon aan de hemel, en de eclips was van het begin om 11.21 uur tot het eind om 13:36 uur te zien in Groningen. Slechts af en toe trokken wat wolkjes voorbij, die de zon even aan het zicht onttrokken. Het maximum van de eclips was in Groningen om 12.27 uur, op dat moment bedekte de maan ongeveer 17 procent van het oppervlak van de zon. Een animatie van de zonsverduistering op 10 juni is bijvoorbeeld hier te zien.

Kijken met een eclipsbril | Foto Science LinX
Kijken met een eclipsbril | Foto Science LinX

Samen kijken

De Rijksuniversiteit Groningen had, in samenwerking met de Blaauw Sterrenwacht en Science LinX, op vijf locaties een uitdeelpunt opgezet voor eclipsbrillen; op het dak van Forum Groningen, op het Academieplein, rond restaurant Zondag in het Noorderplantsoen, rond cafe 't Zielhoes in Noordpolderzijl en bij Activiteitencentrum Lauwersnest in Lauwersoog.

Op een aantal plaatsen konden bezoekers door speciale zonnetelescopen kijken. Op elke locatie was er een gezellige drukte, met af en toe een stand-up minicollege over de zon door de sterrenkundigen. Het eerste tipje van de maan dat om 11.21 uur voor de zon kroop werd met veel enthousiasme begroet. De eclips is ook bekeken met bijzondere waarneemhulpmiddelen zoals een vergiet, waarbij elk vergietgaatje een plaatje projecteerde van de zon met een hapje eruit.

Vanaf het dak van de Bernoulliborg werd een live stream uitgezonden | Foto Science LinX
Vanaf het dak van de Bernoulliborg werd een live stream uitgezonden | Foto Science LinX

Live stream

De Blaauw Sterrenwacht op de Zernke Campus zond de verduistering uit via een livestream. Hierin keek je mee door een zonnetelescoop, met commentaar van sterrenkundigen. De livestream is door duizenden mensen bekeken, en is terug te zien via het Youtube kanaal van de Blaauw Sterrenwacht.

Voor wie het allemaal gemist heeft, de volgende gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland is over iets meer dan een jaar, op 25 oktober 2022.

Tekst: Marlies van de Weijgaert

Laatst gewijzigd:30 juni 2021 10:42

Meer nieuws

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....

 • 28 augustus 2023

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.