Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Damster lyceum eindwinnaar van online 'Bèta Battle'

20 april 2020

Normaal is de Bernoulliborg op de Zernike Campus het kloppend hart van de Bèta Battle finale, nu vond die door de omstandigheden online plaats. Vijf scholen hebben de finaleronde gespeeld. Eindwinnaar is het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum uit Appingedam. Individueel eindigde Iva Beemster op de eerste plek, voor Marta Kavatsyuk beide van het Praedinius Gymnasium. Arvid Groeneveld van de winnende school eindigde op de derde plek. In 2019 was RSG de Borgen uit Leek de eindwinnaar.

Het evenement is georganiseerd door organisaties die lid zijn van het Jongeren en Technologie Netwerk JetNet, een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. ‘De leerlingen uit de tweede klas HAVO en VWO zijn geselecteerd door vier voorrondes met pittige vragen via internet’, aldus digitaal gastheer Theo Jurriens van de Faculteit Science & Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. In deze voorrondes stonden onderwerpen gerelateerd aan de deelnemende bedrijven centraal.

Het wegen van de 'gevonden' steen | Foto RUG
Het wegen van de 'gevonden' steen | Foto RUG

Onderdompelen

De finale bestond uit drie opdrachten: wiskundig geheimschrift, een kennis quiz en het mysterie van de steen. In de straat van de finalisten was een steen gevonden en de leerlingen moesten een methode bedenken om het soortelijke gewicht van de steen te bepalen. Iedere finalist gebruikte op zijn eigen wijze de zogenaamde ‘onderdompel’ methode, die ze vervolgens creatief op video hebben vastgelegd. ‘Petje af voor de scholieren, ieder heeft ondanks de omstandigheden enthousiast en creatief meegedaan’, aldus Jurriens.

JetNet

In Jet-Net, een initiatief van overheid en een aantal grote ondernemingen, zetten bedrijven samen met HAVO/VWO-scholen uitdagende activiteiten op die aansluiten bij de bètavakken. De activiteiten zijn gericht op het verrijken van de lesstof met concrete praktijkvoorbeelden en op het zichtbaar maken van de toekomstperspectieven in de techniek.

Deelnemende scholen

Vincent van Gogh en Dr. Nassau College Assen, CSG Dingstede Meppel, Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum Appingedam, Carmel College en Esdal College Emmen, CSG Liudger Drachten, Leeuwarder Lyceum Leeuwarden, Praedinius Gymnasium Groningen, Stadslyceum Groningen en RSG de Borgen Leek.

Deelnemende bedrijven

BASF, FrieslandCampina, NAM, Nouryon, Philips, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen en Wetsus.

Laatst gewijzigd:20 april 2020 14:01

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...