Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Futureproof: verander de wereld met je bètaopleiding!

18 augustus 2015

Science LinX heeft een nieuwe tijdelijke expositie in de Bernoulliborg: Futureproof. Bezoekers krijgen er onder meer een inkijkje in de fabrieken van de toekomst en kunnen inspirerende rolmodellen ontmoeten via videoportretten.

De expositie is in de eerste plaats ingericht voor scholieren die willen weten wat ze eigenlijk met een bètaopleiding kunnen doen. Videoportretten laten zien in welke beroepen afgestudeerden kunnen terechtkomen. De bezoeker kan ook ontdekken wat zijn of haar skills zijn, vooroordelen onderzoeken en zelf een schets van de toekomst achterlaten via het interactieve ‘Draw your future’.

Bètaonderzoek kan de toekomst veranderen. Er bestaan al minuscule chips met een compleet laboratorium erop. Via de ‘serious game’ Lab on a chip kan iedereen kennismaken met de techniek achter die minilabjes. Andere opstellingen laten zien hoe algen grondstoffen kunnen produceren, of hoe landbouw is te combineren met het kweken van vis.

De toekomst is misschien niet altijd even veilig: wie leest of luistert er mee wanneer je een email verstuurt of je mobiel gebruikt? Een staaltje ‘speculatieve kunst’ toont de oplossing: de niet te hacken dataduif.

De expositie Futureproof staat tot eind oktober in de hal van de Bernoulliborg (eerste verdieping) en is gratis te bezoeken wanneer het gebouw open is. Scholen kunnen een rondleiding boeken, eventueel aangevuld met andere programmaonderdelen. Neem daarvoor contact op met Science LinX.

Laatst gewijzigd:19 september 2017 12:25

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...