Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Futureproof: verander de wereld met je bètaopleiding!

18 augustus 2015

Science LinX heeft een nieuwe tijdelijke expositie in de Bernoulliborg: Futureproof. Bezoekers krijgen er onder meer een inkijkje in de fabrieken van de toekomst en kunnen inspirerende rolmodellen ontmoeten via videoportretten.

De expositie is in de eerste plaats ingericht voor scholieren die willen weten wat ze eigenlijk met een bètaopleiding kunnen doen. Videoportretten laten zien in welke beroepen afgestudeerden kunnen terechtkomen. De bezoeker kan ook ontdekken wat zijn of haar skills zijn, vooroordelen onderzoeken en zelf een schets van de toekomst achterlaten via het interactieve ‘Draw your future’.

Bètaonderzoek kan de toekomst veranderen. Er bestaan al minuscule chips met een compleet laboratorium erop. Via de ‘serious game’ Lab on a chip kan iedereen kennismaken met de techniek achter die minilabjes. Andere opstellingen laten zien hoe algen grondstoffen kunnen produceren, of hoe landbouw is te combineren met het kweken van vis.

De toekomst is misschien niet altijd even veilig: wie leest of luistert er mee wanneer je een email verstuurt of je mobiel gebruikt? Een staaltje ‘speculatieve kunst’ toont de oplossing: de niet te hacken dataduif.

De expositie Futureproof staat tot eind oktober in de hal van de Bernoulliborg (eerste verdieping) en is gratis te bezoeken wanneer het gebouw open is. Scholen kunnen een rondleiding boeken, eventueel aangevuld met andere programmaonderdelen. Neem daarvoor contact op met Science LinX.

Laatst gewijzigd:19 september 2017 12:25
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 28 november 2017

  Samenwerking gemeenten bespaart geen geld

  Anders dan gedacht verlaagt samenwerking tussen gemeenten de uitgaven van gemeenten niet. Ook leidt samenwerking niet tot een meetbare verbetering van de gemeentelijke voorzieningen. Dat schrijven Maarten Allers en Tom de Greef van het Centrum voor...

 • 27 november 2017

  #PanoramaRomantica in het Groninger Museum

  Speciaal voor de aanstaande tentoonstelling De Romantiek in het Noorden en de huidige expositie Ook Romantiek in het Groninger Museum, heeft het Reality Center van de Rijksuniversiteit Groningen een virtueel panorama ontwikkeld: #PanoramaRomantica....

 • 25 november 2017

  RUG en Noordelijke Online Ondernemers lanceren Groningen Digital Business Centre

  De Rijksuniversiteit Groningen en de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) slaan de handen ineen om de bloeiende digitale sector in Noord-Nederland uit te bouwen en te versterken. Samen lanceren zij het Groningen Digital Business Centre (GDBC), een nieuw...