Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Futureproof: verander de wereld met je bètaopleiding!

18 augustus 2015

Science LinX heeft een nieuwe tijdelijke expositie in de Bernoulliborg: Futureproof. Bezoekers krijgen er onder meer een inkijkje in de fabrieken van de toekomst en kunnen inspirerende rolmodellen ontmoeten via videoportretten.

De expositie is in de eerste plaats ingericht voor scholieren die willen weten wat ze eigenlijk met een bètaopleiding kunnen doen. Videoportretten laten zien in welke beroepen afgestudeerden kunnen terechtkomen. De bezoeker kan ook ontdekken wat zijn of haar skills zijn, vooroordelen onderzoeken en zelf een schets van de toekomst achterlaten via het interactieve ‘Draw your future’.

Bètaonderzoek kan de toekomst veranderen. Er bestaan al minuscule chips met een compleet laboratorium erop. Via de ‘serious game’ Lab on a chip kan iedereen kennismaken met de techniek achter die minilabjes. Andere opstellingen laten zien hoe algen grondstoffen kunnen produceren, of hoe landbouw is te combineren met het kweken van vis.

De toekomst is misschien niet altijd even veilig: wie leest of luistert er mee wanneer je een email verstuurt of je mobiel gebruikt? Een staaltje ‘speculatieve kunst’ toont de oplossing: de niet te hacken dataduif.

De expositie Futureproof staat tot eind oktober in de hal van de Bernoulliborg (eerste verdieping) en is gratis te bezoeken wanneer het gebouw open is. Scholen kunnen een rondleiding boeken, eventueel aangevuld met andere programmaonderdelen. Neem daarvoor contact op met Science LinX.

Laatst gewijzigd:19 september 2017 12:25

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...