Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Zeegrassen overleven dankzij ondergrondse samenwerking

18 juni 2012
Zeegras. Foto: Marjolijn Christianen; (inzet): Laura L. Govers
Zeegras. Foto: Marjolijn Christianen; (inzet): Laura L. Govers

Rondom de wortels van zeegras verzamelt zich een heleboel slib, organisch afval uit de zee. Bij de afbraak van dat afval komt giftig sulfide vrij. Hoe kan het zeegras groeien tussen al dat gif? Het antwoord is verrassend: dankzij bacteriën in de kieuwen van schelpdieren die tussen het zeegras leven.

RUG-bioloog Tjisse van der Heide zocht dit uit, samen met zijn collega’s. Vorige week verschenen een artikel en een commentaar over het onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Tjisse werkt ook aan het herstel van mosselbanken in de Waddenzee. Daarover lees je in de Universiteitskrant van de RUG, net als over zijn zeegrasonderzoek. UPDATE: Op 19 juni maakte de KNAW bekend dat Tjisse een van de vier winnaars is van de Heineken Young Scientist Award.

Laatst gewijzigd:10 december 2019 13:10
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei