Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Heineken Young Scientists Award voor Tjisse van der Heide

19 juni 2012

De KNAW heeft de Heineken Young Scientists Award toegekend aan milieuwetenschapper Tjisse van der Heide van de RUG, voor zijn onderzoek naar de rol van zeegrassen en andere vergelijkbare biobouwers in het mariene inter-getijdengebied. De Heineken Young Scientists Awards zijn bedoeld voor jonge, veelbelovende wetenschappers die door excellent onderzoek een voorbeeldfunctie vervullen voor andere jongere wetenschappers.

Stimulans voor jonge onderzoekers

Met de prijs wil de KNAW het talent van een volgende generatie onderzoekers een extra stimulans geven. In totaal zijn er vijf excellente jonge wetenschappers geselecteerd die op 27 september 2012 de Heineken Young Scientists Awards in ontvangst mogen nemen. Naast Tjisse van der Heide zijn er nog vier winnaars: bioloog Geert van den Bogaart, medische specialiste Linda van Laake, socioloog/historicus U─čur Ümit Üngör, en cognitiewetenschapper Floris de Lange. Zij ontvangen elk 10.000 euro en een voor deze prijzen ontworpen kunstobject. De tweejaarlijkse prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.

Bijdrage Van der Heide

Dr. Tjisse van der Heide (32) ontvangt de Heineken Young Scientists Award voor de Milieuwetenschappen voor zijn onderzoek naar de rol van zeegrassen en andere vergelijkbare biobouwers in het mariene inter-getijdengebied. Biobouwers zoals zeegrassen en mosselbanken zijn organismen die niet alleen op milieuomstandigheden reageren maar deze ook zélf sterk beïnvloeden en zo voor zichzelf en voor andere soorten geschikte leefomstandigheden creëren. Door menselijk ingrijpen staan biobouwers sterk onder druk. Met zijn onderzoek levert Van der Heide een belangrijke bijdrage aan het veld van de 'conservation biology’. Als projectleider van ‘Waddensleutels’, een groot en complex onderzoeksproject rond het ecologisch herstel van de Waddenzee, is hij positief opgevallen bij de jury. Ze zien Van der Heide bovendien als een rolmodel voor jonge wetenschappers, vanwege de kwaliteit van zijn werk, zijn outreach-activiteiten en zijn multidisciplinariteit.

Publicatie in Science

Afgelopen week nog publiceerde Van der Heide met collega-onderzoekers een artikel in Science over het overleven van zeegrassen in zee. Het was tot dusver een raadsel hoe zeegrassen ondanks dodelijke concentraties sulfide in de zeebodem als enige vaatplanten kunnen leven in zee. In een gezamenlijke studie van de Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek concluderen de onderzoekers nu dat zeegrassen een ondergrondse samenwerking hebben met kleine schelpdiertjes en bacteriën die het sulfide onschadelijk maakt.

Meer informatie

- Zie ook de site van de KNAW

- Tjisse van der Heide

Laatst gewijzigd:02 september 2021 13:47

Meer nieuws

 • 27 mei 2024

  Vier eredoctoraten uitgereikt door de RUG

  De RUG heeft op vrijdag 24 mei vier eredoctoraten uitgereikt aan dr. Kate Crawford, dr. Tedros Ghebreyesus, ir. Gerrit Hiemstra en prof. dr. Mariana Mazzucato. De uitreiking vond plaats in de aula van het Academiegebouw en was onderdeel van de...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: We zijn alweer over de helft van ons lustrum! Geniet van een paar foto's van het lustrum tot nu toe.

 • 22 mei 2024

  Raffaella Carloni en Jonas Göbel winnnaars Ben Feringa Impact Award 2024

  Raffaella Carloni en Jonas Göbel hebben op dinsdag 21 mei de Ben Feringa Impact Awards 2024 in ontvangst mogen nemen voor de categoriën onderzoekers en studenten.