Skip to ContentSkip to Navigation
Research Kapteyn Institute Events and News

Grote subsidie voor nieuwe supercomputer voor dataverwerking Lofar

19 mei 2009

Groningse astronomen hebben een subisidie gekregen van 560.000 euro voor de aanschaf en exploitatie van een supercomputer, gebaseerd op grafische kaarten, die wordt ingezet bij de dataverwerking van de nieuwe radiotelescoop Lofar. Het geld is afkomstig van NWO, de Stichting Nationale Computerfaciliteiten NCF, en de Rijksuniversiteit Groningen.  

Met behulp van de nieuwe technologie, gebaseerd op Graphics Processing Units (GPU’s) die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor de spelcomputerindustrie, kan één van de krachtigste supercomputers ter wereld worden ontwikkeld met een rekenkracht van 100+ Tflops (1014 operaties/sec). De kosten bedragen slechts een fractie van die van een traditionele supercomputer met vergelijkbare rekenkracht.

De computer wordt ingezet bij de dataverwerking van het Lofar-EoR project, dat geleid wordt door astronomen van het Kapteyn Instituut van de Rijkuniversiteit Groningen, onder wie Léon Koopmans, en ASTRON in Dwingeloo. Het doel van dit project is de detectie van neutraal waterstofgas in de eerste miljard jaar van het heelal, de zogeheten Epoch of Reionization (EoR). De waarneming van dit gas geeft inzicht in het ontstaan van de eerste zware sterren, protosterrenstelsels en quasars en in de manier waarop deze zich verder hebben ontwikkeld tot de structuren die we nu, zo’n 13 miljard jaar later, waarnemen. De golflengte van deze straling is door de uitdijing van het heelal verschoven naar 1,5 tot 2,5 meter, precies het golflengtegebied waarin Lofar zijn grootste gevoeligheid heeft.

Lofar is in aanbouw in Noordoost-Nederland, Duitsland en andere delen van Europa. Eind 2009/begin 2010 starten de reguliere waarnemingen met deze radiotelescoop.

Informatie

Dr. L.V.E. Koopmans (Léon), Kapteyn Instituut, tel: 050-3636519, e -mail : koopmans astro.rug.nl

Zie ook:

http://www.astro.rug.nl/~LOFAREoR/

www.lofar.org/

www.nwo.nl/

Laatst gewijzigd:16 juni 2019 12:39

Meer nieuws

  • 06 juni 2023

    Drie FSE-onderzoekers krijgen NWO XS-subsidie

    De NWO wil met de XS-subsidies nieuwsgierigheidsgedreven en gedurfd onderzoek stimuleren met een snelle analyse van een veelbelovend idee. Bijzonder daarbij is dat de aanvragers zélf de andere aanvragen beoordelen.

  • 05 juni 2023

    Revalideren met behulp van virtual reality-games

    Digital Health Care Technologies, ook wel eHealth, kunnen de gezondheidszorg drastisch veranderen. De combinatie van Virtual Reality, Augmented Reality, wearables, telehealth, telemonitoring en Artificial Intelligence opent nieuwe deuren voor...

  • 30 mei 2023

    Trek van de grutto aangeleerd, niet aangeboren

    De timing, de route en de bestemming van grutto’s op trek zijn aangeleerd en niet aangeboren. Dat blijkt uit een gedurfd experiment van onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, gepubliceerd in het jongste nummer van Current Biology.