Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekKapteyn Astronomical InstituteAgenda en Nieuws

Drukbezochte Sterrenkijkdagen in Blaauw Sterrenwacht

07 maart 2017
Telescopen op waarneemterras Blaauw Sterrenwacht. Fotograaf: Joost van den Born.
Telescopen op waarneemterras Blaauw Sterrenwacht. Fotograaf: Joost van den Born.

Vrijdag 3 en zaterdag 4 maart was de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen geopend voor de 41e Landelijke Sterrenkijkdagen . Ondanks het weer bezocht een record aantal van ruim 700 bezoekers het evenement.

Op beide dagen was er een uitgebreid programma met rondleidingen in de sterrenwacht, een opblaasbaar planetarium, lezingen, workshops en een kinderprogramma. Beide avonden werkte het weer niet mee, het was voornamelijk bewolkt. Toch piepten de Maan en Jupiter op vrijdag nog af en toe door de wolken, en zaterdag waren Venus en Mars aan het begin van de avond te zien. In de koepel van de sterrenwacht werden ook foto’s van het heelal getoond die met de Gratama Telescoop in de Blaauw Sterrenwacht gemaakt zijn. Jong en oud waren enthousiast over het evenement. Ze vonden het spannend om door de telescopen te kijken en inspirerend om meer te leren over ons zonnestelsel en waar sterren en planeten vandaan komen.

Een fotoverslag van dit evenement is hier beschikbaar. Vrijdag was ook een verslaggever van NPO Radio 1 op bezoek, en zaterdag maakte een verslaggever van Dagblad van het Noorden een reportage. Voor meer informatie over komende evenementen van de Blaauw Sterrenwacht, zie www.rug.nl/sterrenwacht.

Organisatie

Dit evenement werd georganiseerd door het Kapteyn Instituut (Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen) en SRON Netherlands Institute for Space Research , in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX .

Laatst gewijzigd:08 maart 2017 09:49
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 12 december 2017

  Weidevogel en boer zijn gebaat bij ruige stalmest

  In agrarische graslanden spelen rode wormen een sleutelrol in de bodemvruchtbaarheid en in de voedselvoorziening van weidevogels. RUG-onderzoeker Jeroen Onrust onderzocht de wisselwerking tussen boeren, wormen en weidevogels. Hij concludeert dat de...

 • 06 december 2017

  Ribosomen bepalen lading van eiwitten

  Tijdens onderzoek naar de relatie tussen de ‘drukte’ in een cel, de ionsterkte en eiwitdiffusie ontdekten biochemici van de RUG iets bijzonders: positief geladen eiwitten blijven plakken aan de ribosomen. Dit verklaart waarom de meeste in water oplosbare...

 • 04 december 2017

  Controle over de spin-richting in een ‘sandwich’ van tweedimensionaal materiaal

  RUG-onderzoekers laten zien dat manipulatie van elektronenspin in grafeen mogelijk is met behulp van molybdeen diselenide. Hun resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nano Letters.