Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek The Groningen Research Institute for the Study of Culture (ICOG) News

Gratama subsidie voor twee ICOG onderzoeksprojecten

02 mei 2023

Dr. Werner Distler en dr. Eske van Gils hebben beiden een onderzoekssubsidie toegewezen gekregen van de Gratama Stichting. Distler krijgt de subsidie voor zijn project Verborgen Archieven van Vrede en Conflict, Van Gils voor haar project over politieke samenwerking tussen Turkmenistan en de Europese Unie.

Over het project van Eske van Gils

De afgelopen decennia heeft de EU geprobeerd liberaal-democratische normen in de partnerlanden te bevorderen, maar de laatste jaren is de vraag van de partners naar samenwerking op meer gelijke normatieve voorwaarden toegenomen. Politicoloog Eske van Gils onderzoekt de interactie tussen Turkmenistan en de Europese Unie en gaat na of hun machtsdynamiek aan het veranderen is. Met haar project wil ze meer inzicht krijgen in de opvattingen van Turkmenistan en de EU over hun samenwerking, en begrijpen welke kwesties zij op de agenda willen zetten. Het project gaat deze zomer van start en zal in juli 2024 worden afgerond.

Over het project van Werner Distler

Documenten en andere relevante kennisbronnen over conflicten en oorlog worden vaak bewaard in afgelegen of particuliere ruimten van individuele en collectieve niet-overheidsactoren (politieke partijen, milities, verzetsbewegingen, bronnen van sociale bewegingen en niet-gouvernementele organisaties), of van het internationale personeel dat deelneemt aan internationale vredesopbouwmissies van de Verenigde Naties. Het gebrek aan toegang tot deze belangrijke bronnen is een verlies voor het academisch onderzoek en voor de betrokken samenlevingen.

Met zijn project wil Werner Distler meer kennis verwerven over het werken met verborgen archieven, en maatregelen ontwikkelen voor toegang en bewaring. Zijn project bestaat uit twee onderdelen: enerzijds brengt hij academische deskundigen van Internationale Betrekkingen, Vredes- en Conflictstudies, archivarissen en bibliothecarissen samen in een internationale workshop over het thema verborgen archieven. Het doel van de workshop is om meer kennis te vergaren over zowel de toegang tot verborgen archieven als het behoud van verborgen archieven.

Daarnaast maakt een student-assistent een inhoudelijke analyse gemaakt van een privé-verzameling van een voormalige VN-functionaris van de VN-missie in Kosovo, met als doel inzicht te krijgen in de uitdagingen van het werken met particulier geselecteerd materiaal als methodologisch model voor toekomstig werk met een veel bredere reeks particuliere collecties. Het project van Distler gaat in september 2023 van start en duurt vier maanden.

Over de Gratama Stichting

De Gratama Stichting biedt in samenwerking met de Stichting Groninger Universiteitsfonds de mogelijkheid wetenschappelijke projecten van kleine omvang, opgezet en uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, financieel te ondersteunen. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen worden jaarlijks in de gelegenheid gesteld een subsidie aan te vragen bij de Gratama Stichting. Het toe te kennen subsidiebedrag ligt tussen € 5.000 en € 25.000. Het totaal beschikbare subsidiebedrag ligt in de orde van ca. € 100.000. Meer informatie over procedure en criteria staat op de website van de Gratama Stichting.

Laatst gewijzigd:18 december 2023 11:58
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...