Skip to ContentSkip to Navigation
About usMedical SciencesResearchDepartment of Genetics
University Medical Center Groningen

Dwarsdenken en doordouwen

Een ZonMw interview met Conny van Ravenswaaij
18 juni 2015

Vandaag is de bundel 'Dwarsdenken en doordouwen' door ZonMw gepubliceerd. Hierin vertellen 18 onderzoekers op het brede terrein van het gezondheidsonderzoek bevlogen over hun werk en visie op het wetenschappelijk bestel.
Allen zijn wetenschappers die van gebaande paden durven af te wijken, goed kunnen omgaan met tegenkrachten en ongewenste ontwikkelingen hardop durven benoemen. De wereld van het gezondheidsonderzoek is nog teveel in zichzelf gekeerd, waar juist ruimte moet zijn voor dwarsverbanden, kruisbestuivingen, originele invalshoeken en een ‘transdisciplinaire aanpak’.

"De bundel 'Dwarsdenken en doordouwen' sluit goed aan op de discussies die deze maanden over de Wetenschapsagenda gevoerd worden. Voor de bundel zijn bekende en minder bekende gezondheidsonderzoekers geïnterviewd."

‘Publiceren over postzegels is steeds lastiger’ (in dit geval over bijzondere gevallen/ziektebeelden), is een hoofdstuk in Dwarsdenken en Doordouwen.
"...genetische kennis vergaren en onderzoek doen zijn prima, maar uiteindelijk moet het onderzoek ten goede komen aan de patiënt. In het geval van Van Ravenswaaij zijn dat patiënt én ouders, omdat zij is gespecialiseerd in kinderen met zeldzame chromosoomafwijkingen."

Tekst: ZonMw, Frans Meulenberg, download pdf van hoofdstuk over Conny van Ravenswaaij.

Laatst gewijzigd:13 februari 2019 13:52

Meer nieuws

 • 15 mei 2019

  KNAW Akademiepenning voor Trudy Dehue

  Trudy Dehue, wetenschapssocioloog, publicist en emeritus hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie reikt die prijs eens in de twee jaar...

 • 15 mei 2019

  Adviezen Van Rijn raken RUG hard

  De adviezen van de Commissie Van Rijn met betrekking tot de bekostiging van het hoger onderwijs hebben voor de RUG als brede klassieke universiteit grote gevolgen. De voorgestelde verschuiving van geld ten gunste van bèta-techniek gaat ten koste van...

 • 14 mei 2019

  Aantal kinderen met diabetes type 1 verdubbeld

  Het aantal kinderen dat per jaar de diagnose diabetes mellitus type 1 krijgt, is in de afgelopen dertig jaar verdubbeld. Dat concludeert Angelien Spaans-Hummelink in haar proefschrift.