Skip to ContentSkip to Navigation
Research Department of Genetics
University Medical Center Groningen

Dwarsdenken en doordouwen

Een ZonMw interview met Conny van Ravenswaaij
18 juni 2015

Vandaag is de bundel 'Dwarsdenken en doordouwen' door ZonMw gepubliceerd. Hierin vertellen 18 onderzoekers op het brede terrein van het gezondheidsonderzoek bevlogen over hun werk en visie op het wetenschappelijk bestel.
Allen zijn wetenschappers die van gebaande paden durven af te wijken, goed kunnen omgaan met tegenkrachten en ongewenste ontwikkelingen hardop durven benoemen. De wereld van het gezondheidsonderzoek is nog teveel in zichzelf gekeerd, waar juist ruimte moet zijn voor dwarsverbanden, kruisbestuivingen, originele invalshoeken en een ‘transdisciplinaire aanpak’.

"De bundel 'Dwarsdenken en doordouwen' sluit goed aan op de discussies die deze maanden over de Wetenschapsagenda gevoerd worden. Voor de bundel zijn bekende en minder bekende gezondheidsonderzoekers geïnterviewd."

‘Publiceren over postzegels is steeds lastiger’ (in dit geval over bijzondere gevallen/ziektebeelden), is een hoofdstuk in Dwarsdenken en Doordouwen.
"...genetische kennis vergaren en onderzoek doen zijn prima, maar uiteindelijk moet het onderzoek ten goede komen aan de patiënt. In het geval van Van Ravenswaaij zijn dat patiënt én ouders, omdat zij is gespecialiseerd in kinderen met zeldzame chromosoomafwijkingen."

Tekst: ZonMw, Frans Meulenberg, download pdf van hoofdstuk over Conny van Ravenswaaij.

Laatst gewijzigd:13 februari 2019 13:52

Meer nieuws

 • 04 maart 2024

  Een plantaardige sensor

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.