Skip to ContentSkip to Navigation
About us Medical Sciences Research Department of Genetics
University Medical Center Groningen

Dwarsdenken en doordouwen

Een ZonMw interview met Conny van Ravenswaaij
18 juni 2015

Vandaag is de bundel 'Dwarsdenken en doordouwen' door ZonMw gepubliceerd. Hierin vertellen 18 onderzoekers op het brede terrein van het gezondheidsonderzoek bevlogen over hun werk en visie op het wetenschappelijk bestel.
Allen zijn wetenschappers die van gebaande paden durven af te wijken, goed kunnen omgaan met tegenkrachten en ongewenste ontwikkelingen hardop durven benoemen. De wereld van het gezondheidsonderzoek is nog teveel in zichzelf gekeerd, waar juist ruimte moet zijn voor dwarsverbanden, kruisbestuivingen, originele invalshoeken en een ‘transdisciplinaire aanpak’.

"De bundel 'Dwarsdenken en doordouwen' sluit goed aan op de discussies die deze maanden over de Wetenschapsagenda gevoerd worden. Voor de bundel zijn bekende en minder bekende gezondheidsonderzoekers geïnterviewd."

‘Publiceren over postzegels is steeds lastiger’ (in dit geval over bijzondere gevallen/ziektebeelden), is een hoofdstuk in Dwarsdenken en Doordouwen.
"...genetische kennis vergaren en onderzoek doen zijn prima, maar uiteindelijk moet het onderzoek ten goede komen aan de patiënt. In het geval van Van Ravenswaaij zijn dat patiënt én ouders, omdat zij is gespecialiseerd in kinderen met zeldzame chromosoomafwijkingen."

Tekst: ZonMw, Frans Meulenberg, download pdf van hoofdstuk over Conny van Ravenswaaij.

Laatst gewijzigd:13 februari 2019 13:52

Meer nieuws

 • 22 juli 2020

  Voorzichtigheid in Noord-Nederland in afwachting van tweede golf

  Ondanks het gemis van vrijheid, gezelligheid en spontaniteit, zijn inwoners in Noord-Nederland deze zomer voorzichtig bij het maken van hun vakantieplannen. Slechts 14% van de Noord-Nederlanders gaat deze zomer op vakantie in het buitenland,...

 • 10 juli 2020

  ENLIGHT recognized as a European University

  The ENLIGHT consortium of nine European universities, including the University of Groningen, was selected within the framework of the second call for ‘European Universities’, the European Commission's pilot program for new multilateral networks....

 • 08 juli 2020

  Piekopvang in Groningen voorbereid voor internationale studenten

  Aan het einde van de zomer komen er naast veel Nederlandse studenten ook internationale studenten naar Groningen om voor kortere of langere tijd te studeren aan de Hanzehogeschool Groningen (HG) of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vanwege de...