Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsMedische WetenschappenResearchDepartment of Genetics
University Medical Center Groningen

EUROCAT

This webpage is no longer being maintained.
Please go to Eurocat on the UMCG website for up-to-date information.

Deze pagina wordt niet meer onderhouden.
Kijk op Eurocat op de UMCG website voor actuele informatie.

Eurocat onderzoek naar aangeboren aandoeningen

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd de wereld opgeschrikt door de geboorte van kinderen met ernstige afwijkingen van de armen en benen. Pas na lange tijd werd de oorzaak duidelijk: hun moeders hadden tijdens de zwangerschap het slaapmiddel thalidomide (Softenon) gebruikt.

Hierdoor besloten overheden dat er een registratie moest komen van aangeboren afwijkingen en dat er onderzoek gedaan moet worden naar risicofactoren. Eurocat Internationaal werd opgericht als Europees netwerk, met Groningen als vestigingsplaats voor de Nederlandse afdeling. Eurocat NL registreert aangeboren aandoeningen in de drie noordelijke provincies en heeft in al die jaren een schat aan data verzameld en geanonimiseerd opgeslagen in een grote database waarmee onderzoekers uit binnen- en buitenland wetenschappelijk onderzoek kunnen doen.

Bent u onderzoeker of student en wilt u onderzoek doen met onze database, of meer informatie over de mogelijkheden, klik hier. Of ga naar www.eurocat.umcg.nl voor ons actuele onderzoeksrapport.

Laatst gewijzigd:02 augustus 2018 16:39