Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekToponderzoekMaatschappelijke thema'sEnergyOnderwijs

Scholieren

De Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen organiseert verschillende activiteiten speciaal voor leerlingen van basis- en middelbare scholen. Door de activiteiten te volgen kan je kennis maken met onderzoek en wetenschap. Een aantal van de activiteiten gaan ook over energie en duurzaamheid.

Jouw Energie van Morgen

Wat is jouw energie in 2030? Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto's in 2050? Het antwoord op deze vragen is helemaal niet vanzelfsprekend! De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen daagt je samen met GasTerra uit om mee te werken aan bruikbare oplossingen voor de toekomstige energievoorziening. Dit gebeurt in en rond de Jouw Energie van Morgen truck. In dit rondreizende laboratorium kan je de problemen rond de toekomstige energievoorziening verkennen en meehelpen aan de oplossingen. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Jouw Energie van Morgen.

Wubbo Ockelsprijs

Samen met vier hogescholen in Noord-Nederland organiseert de Rijksuniversiteit Groningen elk jaar de Wubbo Ockelsprijs. Deze prijs wordt aan een school uitgereikt die zich sterk heeft ingezet voor duurzaamheid. In 2014 heeft bijvoorbeeld een school gewonnen die met verschillende projecten, waaronder een windmolen van auto-onderdelen, de duurzame houding van het personeel en de leerlingen probeert te verbeteren. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Wubbo Ockelsprijs.

Webklassen

De Scholierenacademie organiseert samen met verschillende opleidingen webklassen. Een webklas is een online cursus van vier weken (10 studielasturen) speciaal voor scholieren uit 5 en 6 VWO. Tijdens een webklas kan je kennis maken met een wetenschappelijke studie door teksten te lezen, opdrachten te maken en met elkaar en de docent te discussiëren. In de webklas van de opleiding Scheikunde ga je aan de slag met zonnecellen. Zo leer je wat de verschillende types zonnecellen zijn en hoe zonnecellen nou precies werken. In de webklas van het University College Groningen ga je aan de slag met de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, waaronder energie. Zo leer je hoe belangrijk kennis van verschillende disciplines en methodes, creativiteit en out-of-the-box denken is om grote maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

Profielwerkstuk

Bij de alfa, bèta en gamma steunpunten van de Rijksuniversiteit Groningen kan je hulp krijgen bij het maken van je profielwerkstuk. Je kunt bij deze steunpunten bijvoorbeeld uitzoeken wat een geschikt onderwerp voor jouw profielwerkstuk is. Ben je geïnteresseerd in energie en duurzaamheid? Neem dan een kijkje bij deze onderwerpen: Autovrije binnenstad, Energiebesparing, Energievraagstuk, Invloed van aardbevingen, Klimaat en actualiteit, Regelgeving voor bedrijven, Maatschappelijk verantwoord ondernemen, Onrust in de lucht, Sociaal dilemma en Verdienen aan de Wadden?.

Laatst gewijzigd:21 december 2017 10:18
printOok beschikbaar in het: English