Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek DNPP Politieke partijen Politieke Partij Radikalen (PPR) Geschiedenis

PPR jaaroverzicht 1980

Uit: L. Koeneman, 'Greep uit de politieke gebeurtenissen in Nederland gedurende het jaar 1980' in: I. Lipschits (red.), Jaarboek 1980 Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (Groningen 1981), 117-131, aldaar 125-127.

Op 17 mei vond het voorjaarscongres van de PPR plaats in Amersfoort. Fractieleidster Ria Beckers toonde zich in haar toespraak somber over veel zaken in Nederland en de wereld, ook wat betreft het vertrouwen in de parlementaire democratie, dat volgens haar afneemt. Ze zei verder samen met PvdA en D'66 te blijven streven naar een progressieve meerderheid. De PPR zal de kiezers gaan uitleggen in de verkiezingscampagne waarom alleen een progressief kabinet enig perspectief kan bieden.

Op 6 juni vond in Enschede een bijeenkomst plaats onder het motto: "Milieuverontreiniging kent geen grenzen". Aan deze bijeenkomst namen de PPR en de Grünen, (milieupartij in West-Duitsland) deel. Beide partijen wensten gezamenlijk actie te voeren tegen grensoverschrijdende milieuproblemen. Ook spraken beide partijen zich uit voor een gezamenlijke lijst van PPR en de Grünen in de Duits-Nederlandse grensgebieden bij de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement.

Op 21 augustus werd het ontwerp-verkiezingsprogramma gepresenteerd. In augustus kwam ook in het nieuws dat Kamerlid Leo Jansen zich niet opnieuw beschikbaar stelde voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hij meende dat het een goede zaak is, wanneer er een zekere doorstroming plaats vindt binnen een zo kleine fractie.

Op 30 september verklaarde Ria Beckers voor de AVRO-radio weliswaar voorstander te zijn van een progressieve samenwerking, maar bezwaar te hebben tegen het voorstel van het CPN-bestuur om te komen tot een lijstverbinding tussen PPR, PSP en CPN bij de verkiezingen in '81. Ze gaf in eerste instantie de voorkeur aan een lijstverbinding met de PvdA.

Op een landelijke kerngroepvergadering van de PPR op 11 oktober werd aan het partijbestuur alle vrijheid gegeven om gesprekken te voeren met de groep-Goudzwaard (NBBA, EPV e.d.) over een mogelijke samenwerking. Het partijbestuur kreeg de opdracht een oriënterend gesprek aan te gaan en daarover verslag uit te brengen op het PPR-congres in november. Verder werd gesteld dat er geen sprake was van opheffing van de PPR, hetgeen misschien gesuggereerd zou zijn door Eerste Kamerlid Bas de Gaay Fortman voor VARA's "In de Rooie Haan". Op 14 en 15 november werd het najaarscongres gehouden in Amsterdam. Hier werd het verkiezingsprogramma vastgesteld alsmede de lijst van kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ria Beckers werd unaniem gekozen als lijsttrekker, op de tweede plaats kwam het Kamerlid Henk Waltmans, op de derde plaats Peter Lankhorst en op de vierde plaats Jaap Röell. Het partijbestuur had Waltmans op een vierde plaats gezet en Jaap Röell op nummer twee. Het congres streefde naar een lijstverbinding met in de eerste plaats de PvdA en daarnaast met PSP, CPN en D’66 in een zo groot mogelijke combinatie van deze partijen. Aan het eind van het congres kwam het nog tot een verhitte discussie over een mandaat aan het partijbestuur voor verdere gesprekken mat de groep-Goudzwaard. Uiteindelijk steunde het congres in meerderheid het voorstel van het partijbestuur om opnieuw mat de gesprekspartner (Goudzwaard, Arjos, de Tachtigers, NBBA en EPV) om de tafel te gaan zitten. Belangrijkste drijfveer zou zijn: het streven naar een progressieve meerderheid bij de Kamerverkiezingen van 26 mei 1981.

Dit derde gesprek vond plaats op 27 november. Het is stukgelopen op de beginselen en grondslagendiscussie.

Laatst gewijzigd:09 november 2023 16:35