Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Centre for Religious Studies Research Centres Centre Religion, Health and Wellbeing Onderzoeksclusters

Dood en Levenseinde

Dood en Levenseinde

Ouder worden, het levenseinde en de dood zijn voor veel mensen ingrijpende en confronterende gebeurtenissen. In onze welvarende samenleving verwachten en hopen we op een actief en autonoom leven vol mogelijkheden en vervulling. Naarmate we ouder worden, worden we echter steeds vaker met onze afhankelijkheid geconfronteerd. Ook onze ervaringen met ziekte, dood en rouw lijken haaks op de waarden van de maakbare en zelfredzame samenleving te staan. Het is daarom geen verrassing dat we vragen over de dood en het levenseinde vaak als ongemakkelijk ervaren: Welke mogelijkheden zijn er in de levenseindezorg? Hoe verhoudt deze zorg zich tot sociale, culturele en religieuze waarden? Is euthanasie immoreel? Hoe ga ik om met dood en rouw? Hoe doen anderen dat? Waarom is het belangrijk de doden te herdenken? Hoe doen we dat op een goede manier?

Het cluster ‘Dood en Levenseinde’ houdt zich bezig met deze vragen binnen het Centrum RHW. De beste strategie voor gezond ouder worden, en voor het leven als geheel, zit volgens ons in het stellen van deze vragen, in plaats van ze te negeren.

Welke expertise biedt het cluster en voor wie?

Gebaseerd op onze expertise in antropologie, ethiek, geschiedenis en religiepsychologie doen we onderzoek, adviseren we maatschappelijke partners en bieden we activiteiten aan voor een breed publiek. Daarbij maken we gevoelige onderwerpen en vraagstukken bespreekbaar.

Onze onderzoekers werken op diverse manieren samen met bedrijven, stichtingen, scholen en initiatieven, bijvoorbeeld door het geven van lezingen en workshops. Voorbeelden van samenwerkingen zijn Nedergraf, Stichting Oude Groninger Kerken, Terebinth, DELA, Yarden, Agora, and the Centre for Religion and Heritage (University of Groningen).

Onderzoekers binnen dit cluster:

Christoph Jedan en Brenda Mathijssen

Onderzoekers binnen dit cluster werken samen met:

  • The Department of Cultural Geography, University of Reading
  • The Centre for Thanatology, University of Nijmegen
  • The Centre for Death and Life Studies, University of Durham
  • The Association for the Study of Death and Society
  • DONE Nederland
  • The European Network of Death Rituals
Laatst gewijzigd:04 november 2022 17:08
View this page in: English